DRAMA NA MORJU

VIDEO: Tako so Argentinci potopili kitajsko ladjo

Objavljeno 16. marec 2016 20.06 | Posodobljeno 16. marec 2016 20.06 | Piše: STA, T. B.

Argentinska obalna straža je potopila kitajsko ribiško ladjo, ki je nezakonito lovila v argentinskih vodah.

Foto: youtube

BUENOS AIRES – Argentinska obalna straža je potopila kitajsko ladjo, ki je nezakonito ribarila v argentinskih vodah. Žrtev ni bilo, saj so vseh 32 članov posadke varno rešili, je poročala kitajska državna tiskovna agencija Xinhua. Kapitan in trije člani posadke so se vkrcali na argentinsko ladjo, preostale pa je pobrala druga kitajska ladja, poroča STA

Skušali so pobegniti

Obalna straža trdi, da je skušala s kitajskim plovilom večkrat navezati stik, tako prek radia v angleščini in španščini kot tudi z drugimi zvočnimi in vizualnimi signali, a neuspešno, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kitajci pa so zgolj ugasili luči na ladji in skušali iz argentinske izključne ekonomske cone pobegniti v mednarodne vode. Obalna straža jim je sledila, pri čemer naj bi skušali vanjo večkrat celo trčiti. Zato so se Argentinci odločili najprej za opozorilne, nato pa še prave strele.

Kitajska je ob incidentu izrazila »hudo zaskrbljenost«, na argentinsko vlado pa je naslovila uradno pritožbo. Nezakonit ribolov je na jugu Atlantika pereč problem. Organi pregona tam pogosto celo po več dni in tednov zasledujejo kršitelje, vendarle pa se tovrstni incidenti zelo redko končajo s potopitvijo ladje.

Kot še dodaja AFP, Kitajska zaradi naraščajočega povpraševanja po morski hrani vse bolj širi svojo ribiško floto za daljše razdalje.

Deli s prijatelji