NASILNO

VIDEO: Sramotno: policisti lasali ženske, po moških udrihali z gumijevkami

Objavljeno 04. junij 2013 17.17 | Posodobljeno 04. junij 2013 16.19 | Piše: T. L.

V zadnjih dneh je bilo v Turčiji ranjenih skoraj 3200 ljudi, dva protestnika pa sta umrla.

Brez izjem: lasanje, udarci z gumijevko in s pestmi za mlade.

ISTANBUL, ANKARA – Protestnikom so se na ulicah Istanbula pridružili tudi člani konfederacije sindikatov javnega sektorja KESK, ki zastopa okoli 240.000 zaposlenih. Sindikat je v torek napovedal dvodnevno stavko v znak nasprotovanju »državnemu terorju« vladajoče stranke premierja Erdogana.

Opravičilo mirnim protestnikom

Turški namestnik predsednika vlade Bulent Arinc se je opravičil protestnikom, ki nasprotujejo urbanističnim spremembam v mestnem parku, in izrazil željo, da bi se v zvezi s tem s protestniki tudi srečal in pogovoril na sestanku. Arinc je na tiskovni konferenci dejal, da se oblast ni dolžna opravičiti tistim, ki so na ulicah uničevali javno lastnino.

Še druga smrtna žrtev 

Sicer pa so iz mesta Antakya sporočili, da je za posledicami poškodb umrl še drugi protestnik, 22-letni Abdulah Comert, ki je bil med protesti huje ranjen, ni pa še jasno, od kod je priletel zanj usodni izstrelek. Turško medicinsko združenje je sporočilo, da je bilo v petdnevnih protestih ranjenih najmanj 3195 ljudi, od tega jih je 26 v kritičnem stanju. 

Dokazi brutalnega policijskega nasilja

Na spletu se vsakodnevno pojavljajo posnetki, ki pričajo o brutalnosti turške policije, ki se je z udarci, gumijevkami ali kar s preprostim lasanjem lotila mladih, na katere je na svoji poti naletela, četudi so mladi povsem miroljubno posedali naokoli. Svet je obšla tudi fotografija ženske, oblečene v rdečo obleko, ki jo policist z masko na obrazu poškropi s solzivcem. Fotografija kaže, da je ženska povsem mirno stala na mestu, ni sledu o kakršnem koli napadanju ali izzivanju. 

Očitno bo morala turška policija v naslednjih dneh še veliko pojasniti državljanom, ki naj bi jih varovala ...

Deli s prijatelji