GOSTJA PULSKIH PLAŽ

VIDEO: Šok v Istri: medvedico Adrijano našli mrtvo

Objavljeno 26. avgust 2014 12.08 | Posodobljeno 26. avgust 2014 12.08 | Piše: K. K.

Redka živalca je bila zadnjega pol leta pogosta gostja puljskih plaž.

PULJ – Hrvaški mediji poročajo, da so včeraj popoldne v zalivu Mrtvi puć pri Ližnjanu našli mrtvo sredozemsko medvedico.

Živalca, redka vrsta tjulnja, je bila zadnjega pol leta prava znamenitost Pulja in okoliških plaž, na katerih se je sončila. Bala se ni niti kopalcev.

Ravnatelj javnega zavoda za upravljanje zaščitenih delov istrske narave Natura Histrica Elvis Zahtila je za hrvaški portal Jutarnji list dejal, da je žival, ki so jo obiskovalci poimenovali Adrijana, umrla naravne smrti, od starosti. »V zadnjem času je bila shujšana, izgubila je vse zobe in se ni mogla več hraniti. Od četrtka se ni premaknila iz zaliva Mrtvi puć, bila je na kopnem, kar potrjuje, da ni mogla več loviti. Bila je stara in bolna, njena smrt je bila pričakovana. Na truplu ni bilo sledi nikakršnih fizičnih ran.«

Sicer ne ve natančno, koliko je bila Adrijana stara, povprečna življenjska doba te vrste pa je 28 let. Na področju Istre jih je bilo po njegovi podatkih do Adrijanine smrti zgolj pet. 

Truplo medvedice so poslali na obdukcijo na zagrebško veterinarsko fakulteto.

Adrijano so sicer v času bivanja na puljskih plažah pogosto vznemirjali obiskovalci, predvsem tujci. A Zahtila pravi, da že samo dejstvo, da se žival zateče na plažo, med hrup in ljudi, kaže, da je žival bolna. Zdrave živali pred ljudmi namreč bežijo in jih je skorajda nemogoče videti.

Sredozemska medvedica je ogrožena vrsta, domnevajo, da jih je v vsem Sredozemlju okoli 400. Veljajo za praktično izumrle, najbolj pa so jim škodili ribiči, ki so jih, ker so jih dojemali kot konkurenco, ubijali. V Dalmaciji pravijo medvedici celo »morski človek«.

 

Deli s prijatelji