TEMNA PLAT SNEGA

VIDEO: Sneg vzel dve življenji

Objavljeno 28. januar 2015 08.55 | Posodobljeno 28. januar 2015 08.56 | Piše: STA, D. P.

Večina prebivalcev New Yorka županu ne zameri ukrepov proti neurju, razen tistih delavcev, ki so odvisni od dolarjev, ki jih zaslužijo čez noč. Na primer gostinsko osebje, ki živi od napitnin, taksisti in podobni.

NEW YORK – Bonitetna hiša Moody's je izračunala, da je gospodarstvo mesta New York zaradi ukrepov proti snežnemu viharju, ki je bil veliko blažji od napovedi, utrpelo okoli 200 milijonov dolarjev škode. Najbolj je trpelo drobno gospodarstvo, saj so mestne oblasti od ponedeljka zvečer do torkovega jutra uvedle nekaj, kar je bilo podobno policijski uri.

Neurje stoletja

Župan Bill de Blasio je v nedeljo meščane opozoril, da se jim približuje snežno neurje stoletja. V ponedeljek je potem res snežilo in de Blasio je od 23. ure zvečer naprej prepovedal cestni promet ter zaprl tudi ves javni prevoz. Problem je bil v tem, ker neurja potem ni bilo več. De Blasio je v torek na novinarski konferenci dejal, da je nenehno dobival opozorila meteorologov, da bo zapadlo najmanj pol metra snega, zato ni preveč okleval. Na koncu je zapadlo vsega skupaj okrog 15 centimetrov snega, kar je zahtevalo uporabo lopat, vendar nič intenzivnejšo kot po navadi.

Da se ne bi ponovilo leto 2010

Večina prebivalcev New Yorka županu ne zameri ukrepov proti neurju, razen delavcev, odvisnih od dolarjev, ki jih zaslužijo čez noč. Na primer gostinsko osebje, ki živi od napitnin, taksisti in podobni. De Blasio je dejal, da so se izognili katastrofi in je raje pretiraval z ukrepi, kot pa da bi se ponovil december leta 2010, ko je zapadlo pol metra snega, mesto pa je bilo nekaj dni paralizirano.

 

Dve smrtni žrtvi

New York in območje južno od mesta se je najhujšemu izognil, malce hujše pa je bilo proti severu. Boston je zasula napovedana pol metra debela snežna odeja, pa tudi po Long Islandu je močan veter nanesel podobno količino. V Massachusettsu so imeli pri obali Atlantskega oceana poplave, brez elektrike pa je ostalo 30.000 ljudi. Na Long Islandu vzhodno od mesta New York je policija dva smrtna primera povezala z neurjem. Na njegovem lastnem dvorišču so našli truplo 83-letnega bolnika z demenco, 17-letnik pa se je med sankanjem zaletel v ulično svetilko in umrl.

Sneg je zasul Boston:

Deli s prijatelji