NA JAPONSKEM

VIDEO: Skrivnosten pojav jih bega, čez noč je nastalo novo kopno

Objavljeno 02. maj 2015 21.44 | Posodobljeno 02. maj 2015 21.44 | Piše: Mo. S.

Blok je ponekod zrasel kar 10 metrov visoko in zdaj je na površju tisto, kar je še pred nekaj dnevi bilo na morskem dnu, torej morski organizmi z ježki vred.

RAUSU – Prebivalci japonskega otoka Hokaido so skoraj čez noč dobili nekaj novega kopnega. Iz morja v bližini mesta Rausu se je namreč v izredno kratkem času dvignil del morskega dna v širini 300 in dolžini 40 metrov. Blok kamnin, peska in mulja je ponekod zrasel kar 10 metrov visoko in zdaj je na površju tisto, kar je še pred nekaj dnevi bilo na morskem dnu, torej morski organizmi z ježki vred.

Zanimiv pojav je pritegnil množice ljudi, zato so ga za zdaj zaprli za javnost. Želijo namreč natančno proučiti, kaj se je zgodilo, da se je morsko dno tako hitro dvignilo. Normalno je sicer, da površje in morsko dno ne mirujeta, temveč se gibljeta (gibanje tektonskih plošč s potresi in vulkani vred), a le redko se zgodi tako hitra sprememba. Aktivno morsko dno je sprožilo strah pred morebitno povečano seizmično dejavnostjo. Pred štirimi leti je Japonsko namreč prizadel hud potres, katerega posledice so vidne še danes.

Tamkajšnji geologi za zdaj menijo, da se je morsko dno najbrž dvignilo zaradi velikega zemeljskega plazu v bližini. Na drugi strani se je površje moralo dvigniti, da se je vse skupaj uravnovesilo, predvidevajo po poročanju tiskovne agencije AFP.

Deli s prijatelji