AVANTURISTI

VIDEO: Skrita 2 milijona išče 65.000 Američanov

Objavljeno 12. februar 2016 12.45 | Posodobljeno 12. februar 2016 12.45 | Piše: E. B.

Bogataš Forrest Fenn je v Skalnem gorovju skril zaklad in odprl lov nanj. Namigom je sledil tudi 54-letni dedek, ki pa ga pogrešajo že skoraj mesec dni.

ALBUQUERQUE – Najprej so vsi iskali zaklad, zdaj vsi iščejo iskalca zaklada. Forrest Fenn je pred leti v mnogih prebudil avanturističnega duha, ki jih je napodil v ameriško Skalno gorovje, kjer se skriva bronasta skrinja z dvema milijonoma dolarjev v zlatu in nakitu.

Do zaklada vodi enigmatična pesmica z namigi, toda skrivnostnega kraja ni uspelo odkriti še nikomur. Fenn, sicer trgovec s starinami, je hotel s projektom prepričati predvsem mladostnike, naj odložijo telefone, se umaknejo izpred računalniških zaslonov ter se podajo na pravo pravcato pustolovščino, s katero se bodo nadihali svežega zraka in pošteno razgibali možgane. Toda na zahtevno pot so se podali predvsem zrelejši Američani, ki so se namigov lotili skrajno resno, v želji, da bi s trudom in zabavo zasluženo obogateli, našli dva milijončka in zmagali v zgodovinskem lovu na zaklad – tako tudi 54-letni Randy Bilyeu, ki ga svojci pogrešajo že skoraj mesec dni.

Številni ujeti v nepredvidene pasti

V strahu, da je njegov projekt nekoga vendarle potisnil predaleč, se je iskanja lotil tudi sam Fenn, ki s svojo zasebno letalsko floto prečesava območje Skalnega gorovja v Novi Mehiki. Še pred nekaj tedni je več tisoč avanturistov prek blogov razpredalo o namigih in neuspelih poskusih, da bi se dokopali do zaklada, zdaj pa je prvi izziv spodrinilo iskanje pogrešanega Randyja, ki ga je na naporni poti morda premagala narava. Med skupno 65.000 iskalci bajnega bogastva so se namreč številni ujeli v nepredvidene pasti, mnogi so denimo zdrsnili v prepad, od koder so jih na varno potegnili gorski reševalci, zašli s poti in bili prisiljeni prenočiti v gozdu, spet drugi pa so se lotili kopanja na prepovedanih površinah in si naprtili kazen zaradi poškodovanja arheoloških ali naravnih virov. Kaj je doletelo 54-letnika, je še vedno skrivnost, njegovi svojci pa so pojasnili, da se je Randy, ki je že dedek, pred dvema letoma preselil v Kolorado prav zato, da bi lažje iskal zaklad: kupil si je tudi čoln, s katerim je zaplul po Riu Grande, opremil se je tudi z navigacijsko napravo, družbo pa naj bi mu delal pes Leo. Kužka in čoln so odkrili v Albuquerqueju v Novi Mehiki 15. januarja, tako tudi njegov avtomobil, toda Randyja ni ne v bližnji ne v širši okolici.

Fenn bo še naprej tesno sodeloval s policijo in iskal svojega gorečega privrženca, prav tako pa ne bo prekinil lova na zaklad, saj bi bilo to nepošteno do številnih pustolovcev. Ti so prav tako vzeli v bran Fenna, ki so mu nekateri poskušali naprtiti krivdo za Randyjevo izginotje, ne nazadnje se je na pot vsak odpravil na lastno odgovornost, povrhu pa je bogatun poleg namigov poskrbel za številna opozorila in koristne nasvete: poudaril je denimo, naj zaklada nikar ne iščejo pozimi, saj so poti takrat mnogo nevarnejše, skrinjo pa bo zanesljivo prekril sneg. Razodel je še, da zaklad ni zakopan, ni povezan z nobenim kulturnim spomenikom in stoji nad 1500 metrih nadmorske višine.

Deli s prijatelji