KRUTA SMRT

VIDEO: Skrbel ga je seznam, mama prosila za sinovo življenje

Objavljeno 03. september 2014 16.47 | Posodobljeno 03. september 2014 16.47 | Piše: T. L.

Novinarska kolegica je razkrila, da je bilo Stevena strah, da se je zaradi posnetih fotografij zameril upornikom in pristal na ‘nekakšnem seznamu‘.

Prijatelji pravijo, da Steven ni prenesel nepravičnosti.

WASHINGTON – »Kakšen pogum ubiti zvezanega človeka. Kakšen pogum govoriti, skrit se za masko,« je le eno od sporočil na spletnih omrežjih po objavi posnetka, ki kaže, da je je skrajna skupina Islamska država (Isis) obglavila še drugega ujetega novinarja, Stevena Sotloffa. ZDA so danes potrdile, da je posnetek obglavljenja pristen. S tem je konec upanja še za eno ameriško družino. 

Preberite tudi Obglavili še drugega ameriškega novinarjaimage

Stevenova mama Shirley je minuli teden v presunljivem videoposnetku prosila ugrabitelje in samooklicanega kalifa Islamske države Al Bagdadija, naj prizanese njenemu sinu. Rotila jih je, naj ne kaznujejo njenega sina za stvari, ki jih ni zagrešil.  

Presunljiva prošnja za sinovo življenje

»Moj sin Steven je v vaših rokah. Moj sin je novinar, ki je potoval, na Bližnji vzhod, da bi poročal o trpljenju muslimanov v rokah teroristov,« je čustveni nagovor začela mama. »Je lojalen in dobrohoten sin, brat in vnuk. Je časten človek, ki je vedno hotel pomagati šibkim,« je povedala mama. »Od Stevenove ugrabitve sem se veliko naučila o islamu. In islam uči, da noben posameznik ni odgovoren za grehe drugih. Steven ne nadzoruje dejanj ameriške vlade. Nismo ga videli že več kot eno leto, pogrešamo ga in radi bi ga objeli,« je mama še prosila. 

Njena želja je ostala neuslišana, Steven je končal življenje pod roko zamaskiranca z britanskim naglasom. Po objavi posnetka Stevenove smrti se je družina zavila v molk. »Preveč smo vznemirjeni. Edino, kar lahko v tem trenutku povem, je, da je njihovo srce strto,« je izjavil eden od družinskih prijateljev.

Družini, združeni v žalosti

Družina pred slabima dvema tednoma obglavljenega Jamesa Foleyja, ki se še vedno skuša sprijazniti z Jamesovo s smrtjo, pa Sotloffovim sporoča: »Molimo za dušo Stevena Sotloffa in za njegovo družino ter prijatelje.«

Naslednji na seznamu je Britanec, ki je poročen s Hrvatico

Isis je že napovedal, da bo naslednja glava, ki bo padla, britanska. Gre za ujetnika Davida Cawthorna Hainesa, sicer humanitarnega delavca, ki je poročen s Hrvatico Dragano Prodanović, s katero ima tudi štiriletnega otroka. Po vojni na območju nekdanje Jugoslavije je Haines pomagal pri obnovi Hrvaške.

Kako se Stevena spominja prijateljica iz otroštva

Novinarka in Stevenova prijateljica iz otroštva Danielle Berrin se je spomnila prijatelja. »Steven je bil moj vzor. Potoval je na najnevarnejše kraje na svetu, da bi poročal o človeških zgodbah o trpljenju. Ni prenesel bolečine in nepravičnosti. Čutil se je odgovornega in se je odzval,« je za CNN povedala Danielle. 

Na grozljivem posnetku Stevenovega obglavljenja je mogoče opaziti njegovo stoičnost tik pred smrtjo, so dejali pri CNN, Danielle pa je dodala, da se Steven ni nikoli uklonil strahu. 

Kolegica: Skrbel ga je seznam

Jannine de Giovanni, prijateljica, dopisnica in trenutna urednica pri Newsweeku, ki se tudi ukvarja z Bližnjim vzhodom, je za CNN povedala: »Bil je še mlad, vendar se je zavedal nevarnosti.« Razkrila je tudi, da je Stevena skrbelo, da je zaradi fotografij ene od bombardiranih bolnišnic razjezil nekatere upornike (ni vedel, katerih) in se zaradi tega znašel na 'nekakšnem seznamu'.

Kljub temu se je vrnil na Bližnji vzhod in nadaljeval delo še v času, ko se je Isis šele pojavljal, razkriva Jannine.

Presunljivi posnetek matere, ki prosi za sinovo življenje (vir: youtube).

Deli s prijatelji