SPOMINSKA SLOVESNOST

VIDEO: Škandal na pogrebu Nelsona Mandele

Objavljeno 11. december 2013 21.13 | Posodobljeno 11. december 2013 21.13 | Piše: STA, Ma. F.

Lažni tolmač znakovnega jezika je na Mandelovi spominski slovesnosti samo mahal z rokami.

Nihče ne ve, kdo je skrivnostni »tolmač«.

JOHANNESBURG – Domnevni tolmač znakovnega jezika, ki je sodeloval na torkovi spominski slovesnosti za umrlim bivšim južnoafriškim predsednikom Nelsonom Mandelo, je samo mahal z rokami po zraku in ne zna znakovnega jezika, so danes zatrdili predstavniki južnoafriških združenj gluhonemih.

Šlo je za prevaro, je prepričana direktorica agencije za učenje in razvoj znakovnega jezika Cara Loeninh. »Skupnost gluhonemih je v šoku,« je dodala.

Skrivnostni tolmač

Drug strokovnjak za znakovni jezik, uradni tolmač za Zvezo gluhih Republike Južne Afrike, Delphin Hlungwane, pa je dejal, da je domnevni tolmač mahal z rokami v vse smeri in pri tem popolnoma zanemaril slovnico, strukturo stavkov in pokazal nepoznavanje pravil znakovnega jezika. »Tolmačil ni ničesar, njegovo mahanje po zraku ni pomenilo nič, znake pa si je izmišljal,« je dejal Hlungwane po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Incident je danes dvignil veliko prahu. Med drugim je vladna služba za stike z javnostjo že obljubila odziv. »Nobena gluhonema oseba ali tolmač znakovnega jezika ne prepozna te osebe, ki je tolmačila. Nihče ne ve za njegovo ime,« je povedal Hlungwane in dodal, da ta oseba do zdaj ni nikoli delala za kakšen televizijski program. Iskanje skrivnostnega tolmača se torej nadaljuje.

Deli s prijatelji