ODKRITJE

VIDEO: Sever Jadrana ogroža nova vrsta meduze

Objavljeno 14. maj 2014 15.01 | Posodobljeno 14. maj 2014 15.02 | Piše: T. L.

Zlatorumene meduze so lani polnile mreže ribičev.

Znanstveniki na univerzi Salento so objavili, da so v severnem delu Jadranskega morja odkrili novo vrsto meduze, ki so jo poimenovali po pokojnem profesorju z dubrovniške univerze, dr. Adamu Benoviću. Uradno je meduza poimenovana Pelagia benovici, prvič pa so jo opazili lansko leto. Šele pred dnevi pa so lahko z gotovostjo potrdili, da gre za novo vrsto, in sicer potem, ko so znanstveniki objavili delo o meduzah v Beneškem zalivu. 

»Tam jih je na tisoče. Ribiči so jih jemali iz mrež. Ker jih je bilo toliko, sploh niso mogli loviti rib,« je dejal Fernando Boero z Univerze Salento. Čudovite meduze zlatorumene barve so lani jeseni polnile mreže ribičev, prvi pa jih je opazil ribič iz Chioggia iz severovzhodnega dela Italije.

Znanstveniki meduze niso mogli prepoznati in identificirati s katero od poznanih vrst. Po videzu spominja na strupeno vrsto, ki je leta 2007 pobila okoli 100.000 lososov na Severnem Irskem. Znanstveniki še vedno ne vedo, kakšen bo vpliv nove vrste na življenje pod morjem. »Ne vemo, ali pomeni kakšno grožnjo, ker še ni dovolj raziskana,« pravi Boero.

Za zdaj ostaja neznanka, kako se je ta vrsta meduze pojavila v severnem Jadranu. Znanstveniki domnevajo, da so jo prinesli tankerji, ki zaradi stabilnosti prevažajo balastno morsko vodo v posebnih ločenih balastnih tankih. 

Marca letos so meduze nenadoma izginile iz Beneškega zaliva in nihče ne ve, zakaj in kdaj se lahko znova vrnejo.

Deli s prijatelji