UPANJE

VIDEO: Rak je deklice združil, skupaj so ga premagale

Objavljeno 14. avgust 2014 22.20 | Posodobljeno 14. avgust 2014 22.21 | Piše: E. B.

Neomajno prijateljstvo jim je pomagalo ugnati hudo bolezen. Ganljivi fotografiji treh deklic vlivata upanje obolelim po svetu.

Niti kri jih ne bi mogla tesneje povezati: tri deklice, ki so se spoznale pred slabim letom, ko so skupaj z družinami trepetale za svoje življenje, so premagale smrtno bolezen, moč in jekleno voljo pa jim je med hudo preizkušnjo vlivalo neomajno prijateljstvo.

Sestre za vedno, se bodrijo štiriletna Ainsley Peters, triletna Rylie Hughey in šestletna Rhean Franklin iz Oklahome, ki so se med naporno kemoterapijo, da bi si popestrile vsakdanjik, prežet z zdravniškimi pregledi, strahom in solzami, lično napravljene in v tesnem objemu postavile pred objektiv ter ustvarile nepozabno fotografijo. Boj, upanje, zavezništvo, brezmejno razumevanje, podpora, neuničljiva ljubezen – vse to in še marsikaj sporoča slika, ob kateri je malokdo ostal ravnodušen. In kot simbol zmage nad okrutno boleznijo je trojica pred časom posnela novo fotografijo in znova navlažila oči, tokrat s solzami sreče. Napravljene v ista oblačila lepotice, z že gostejšimi lasmi, vidno krepkejše in preprosto srečne ter še tesneje objete, zadovoljno pozirajo in naznanjajo, da jim je odločen boj prinesel tako zdravje kot tudi večno prijateljstvo.

»Drugo poziranje je bilo nedvomno bolj pozitivno, čutiti je bilo srečo, upanje, veliko manj strahu. Svetu so s svojo potezo sporočile, da so lahko tudi najmlajši borci mogočni zmagovalci,« je povedala Andrea, mati Ainsley, ki so ji avgusta lani postavili strašljivo diagnozo akutne limfoblastne levkemije. Pogumna deklica je uspešno opravila zdravljenje, pred njo pa sta še dve leti vzdrževalne kemoterapije. Rheann, najstarejša med junakinjami, je pred slabima dvema letoma doletela redka oblika možganskega sarkoma: po kar petih operacijah, kemoterapiji in obsevanju so zdravniki družino opozorili, naj se pripravijo na najhujše, toda dekličini izvidi so potem pokazali čudežno izboljšanje. »Ko so naznanili, da raka ni več, nisem mogla prenehati jokati. Še pred letom dni je bila tako bolna, da zdravniki sploh niso več upali,« se najhujšega življenjskega obdobja spominja Valerie, mati šestletnice, ki se neizmerno veseli prihajajočih šolskih dni.

Riley je bolehala za napredovalim rakom na ledvicah, a je kljub zahtevni operaciji, kemoterapiji in zajetnemu odmerku zdravil še vedno neizmerno živahna, od kod črpa tolikšno energijo, starši, ki zdaj vsak dan presrečni občudujoče zrejo v svojo triletno junakinjo, ne zmorejo pojasniti. Deklici se odslej zdi pomembno le eno – da bo lahko tesno prijateljstvo, ki je vzklilo med druženjem na turobnih bolnišničnih oddelkih, brezskrbno zaživelo na igriščih in travnikih, v svetu brez bolečih posegov in zdravil. 

Deli s prijatelji