ZAŠLI V PLITVO MORJE

VIDEO: Pri Rovinju trije ogromni kiti, svarijo: Ne približujte se jim!

Objavljeno 25. avgust 2016 12.22 | Posodobljeno 25. avgust 2016 12.22 | Piše: Mo. S.

Obstaja nevarnost, da bi nasedli.

Rovinj.

ROVINJ – V severni Jadran so zašli najmanj trije kiti glavači, ki sicer bivajo v globinah več kot tisoč metrov pod morjem. Pri Rovinju jih je v fotografski objektiv ujela neka družina in fotografije poslala organizaciji Plavi svijet (Blue world). Ker je Jadransko morje precej plitvo, obstaja nevarnost, da bi nasedli, kar bi imelo strašne posledice.

Pri organizaciji zdaj vse, ki bi kite morda opazili, prosijo, naj jim posredujejo svoje informacije, da jim bodo lažje pomagali najti izhod iz zaprtega severnega Jadrana. Če jih vidite, jih posnemite ali fotografirajte ter si zabeležite natančno lokacijo, smer njihovega gibanja in čas. Kljub svoji velikosti – zrastejo lahko do 20 metrov – pa pravijo, da ljudem niso nevarni. Če ostanete na varni razdalji, seveda. Glede na to, da so omenjeni kiti najbrž izčrpani, vznemirjeni in so izgubili orientacijo, ker so zašli v plitvo morje, zato prosijo vse, ki bi jih morebiti opazili, da se jim ne približujejo in jih ne priganjajo.

Kiti glavači se sicer v Jadranu le redko pojavijo, še največkrat v globljem južnem delu, na območju Otrantskih vrat med Italijo in Albanijo. Tudi v Sredozemskem morju njihovo število upada.

Množično nasedanje pri Novigradu

Edino dokumentirano množično nasedanje kitov glavačev v hrvaškem morju se je zgodilo leta 1853, ko jih je šest nasedlo pri Novigradu v Istri. Deli njihovih okostij so končali v muzejih v Trstu, na Dunaju, v Monaku in Berlinu. Okostje kita glavača, ki je nasedel leta 1895 med Lastovim in Korčulo, pa hranijo v zagrebškem naravoslovnem muzeju, še poroča Plavi svijet.
 

Deli s prijatelji