ATRAKCIJA

VIDEO: Pri Kamenjaku eksplozije potopile ladjo

Objavljeno 25. maj 2016 16.14 | Posodobljeno 25. maj 2016 16.15 | Piše: Ro. S.

Pri sosedih so poskrbeli za novo potapljaško atrakcijo.

Zadnji trenutki ladje Vis na površju.

PREMANTURA – V nedeljo. 22. maja, je bila admiralska ladja Vis, ki je bila zgrajena leta 1956 v ladjedelnici Uljanik, potopljena pri rtu Kamenjak. Tam se je v nedeljo zbrala več tisoč ljudi, ki si je ogledala prvo potopitev ladje na Jadranu, ki bo atrakcija za potapljače, računajo pa, da bo v kratkem času postala umetni koralni greben.

Ladja Vis je bila grajena kot luksuzna ladja, drugače od Titovega Galeba, ki je bila predelana trgovska ladja. V dolžino je merila 58 metrov in v širino 8,5 metra. Ko je bila plovna, je lahko razvila hitrost do 17 vozlov. Trup je zgrajen iz železa, medtem ko so na krovu uporabili aluminij in tikovino, ki je ponekod debela 6 cm. Ko je bil Galeb na plovbi v tujini ali v remontu, je prevzel naloge glavnega poveljniškega plovila vojaške mornarice. Na njej so plule številne znane osebe, med drugim tudi Tito, člani angleške kraljeve družini, zvezdniki in številni politiki.

Ladjo, ki je bila dobro pripravljena za potopitev, so privlekli pred zaliv Polje, približno 250 metrov od obale, kjer je globina morja 32 metrov. Potapljanje ladje se je,ob ustreznih varnostnih ukrepih pričelo z eksplozijama, ki sta predrli trup ladje pod vodno gladino. Ob počasnem vdiranju vode v trup plovila, se je ta začela potapljati, izginila pod površino morja in se potopila na dno, piše E-navtika.

Na posnetku si oglejte, kako je potekalo načrtovano potapljanje ladje Vis.

Deli s prijatelji