AL KAIDA OBJAVLJA

VIDEO: »Predsednik Obama, moje življenje je v tvojih rokah«

Objavljeno 07. maj 2012 19.36 | Posodobljeno 07. maj 2012 19.39 | Piše: Mi. S., STA

»Moje življenje je v vaših rokah. Če sprejmete zahteve, bom živel. Če jih ne, bom umrl.«

NEW YORK – Teroristična mreža Al Kaida je v nedeljo na internetu objavila video posnetek 70-letnega Američana Warrena Weinsteina, ki so ga ugrabili lani avgusta v pakistanskem mestu Lahore. Weinstein na posnetku prosi predsednika ZDA Baracka Obamo, naj izpolni zahteve ugrabiteljev, sicer ga bodo ubili.

»Moje življenje je v vaših rokah. Če sprejmete zahteve, bom živel. Če jih ne, bom umrl,« pravi Weinstein, ki omenja tudi, da ima tako kot Obama dve hčerki, h katerima bi se rad vrnil. Weinstein je v Pakistanu delal kot direktor predstavništva svetovalnega podjetja J.E. Austin Associates iz Virginije.

Skrivna izpuščanja talcev med pogajanji?

Zahteve za Weinsteinovo izpustitev je po poročanju tiskovne agencije AP že decembra lani na internetu objavil eden od voditeljev Al Kaide Ajman al Zavahiri. Teroristična mreža od ZDA zahteva, naj prenehajo zračne napade v Afganistanu, Pakistanu, Somaliji in Jemnu. Prav tako morajo izpustiti vse osumljene pripadnike Al Kaide in talibanov povsod po svetu.

Bela hiša se doslej še ni odzvala na video, vendar pa dozdajšnje izkušnje kažejo, da zahteve ugrabiteljev ne bodo uresničene. Washington Post sicer poroča, da v Afganistanu na skrivaj izpuščajo ujetnike v času pogajanj z uporniki.

Program strateškega izpuščanja

Temu pravijo program »strateškega izpuščanja« in poteka že nekaj let v zameno za zmanjšanje nasilja na nekaterih območjih. Ujetniki morajo sicer pred izpustitvijo obljubiti, da ne bodo več vzeli orožja v roke. Program doslej sicer še ni dal rezultatov, med drugim zato, ker uporniki zahtevajo najprej izpustitev petih ujetnikov iz Guantanama. Od tam pa je mogoče ujetnike izpustiti le s privoljenjem kongresa, kar v Afganistanu, natančneje v zaporu Parvan, ni treba. Tam je potrebno le dovoljenje vojaškega poveljnika ZDA na terenu in vojaškega odvetnika.

Deli s prijatelji