IZ ZRAKA

VIDEO: Posnetki totalnega uničenja: koga sploh napada Putin?

Objavljeno 01. oktober 2015 11.33 | Posodobljeno 01. oktober 2015 11.33 | Piše: S. U.

ZDA menijo, da na območju napadov ni Islamske države.

MOSKVA, WASHINGTON – Ruska letala so v 20 napadih včeraj uničila osem ciljev džihadistov Islamske države v Siriji, med njimi tudi eno od njihovih poveljstev, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ameriški obrambni minister Ashton Carter pa je ocenil, da so ruska letala izvedla napade na območjih, kjer verjetno ni bilo sil Islamske države. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je pojasnil, da so ruska letala napade izvedla po izvidniški letalski misiji, ki so jo opravili na podlagi podatkov sirskih oblasti.

Po podatkih ministrstva, ki je objavilo tudi video o napadih, na katerem je videti, kako so letala zadela tri kraje, so v napadih uničili tudi skladišča streliva, orožja in vojaških materialov.

Sirska državna televizija je pred tem potrdila, da so ruska letala izvedla napade v provincah Hama na severozahodu in Homs v osrednjem delu države, sirska vojska pa je izvedla napade v regiji Latakija. V New Yorku je francoski zunanji minister Laurent Fabius ocenil, da obstajajo indici, da tarča ruskih napadov ni bila Islamska država. Pritrdil mu je ameriški obrambni minister Carter, ki je danes zvečer dejal, da »kaže, da so ruska letala izvedla napade na območjih, kjer verjetno ni bilo sil Islamske države«. Rusko vojaško posredovanje v Siriji je označil za kontraproduktivno in ocenil, da se bo slabo končalo. Upa, da bo Moskva prišla do sklepa, da bo svoje cilje skušala doseči na drugačen način, ki bo bolj smiseln, poroča AFP.

Medtem je Moskva obtožbe, da naj ne bi napadali Islamske države, označila za informacijsko vojno. »Rusija napadov sploh še ni začela, pa so se že pojavile navedbe, da zaradi ruske operacije umirajo civilisti in da so napadi usmerjeni v demokratične sile,« je včeraj povedala predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Aktivisti v Siriji so že izračunali, da so Rusi prvi dni bombardirali sedam mest in ubili 33 ljudi. Moskva je te trditve že negirala.  

Ruski predsednik Vladimir Putin je ruske letalske napade v Siriji upravičil s tem, da je treba delovati preventivno in uničiti džihadiste na ozemlju, ki je že pod njihovim nadzorom, preden bodo »prišli k nam«. Sirskega predsednika Bašarja al Asada pa je pozval h kompromisu s sirsko opozicijo, ki jo režim tolerira.

Deli s prijatelji