SEUL

VIDEO: Posnet tajni pogovor med Obamo in Medvedjevom

Objavljeno 27. marec 2012 23.22 | Posodobljeno 27. marec 2012 23.22 | Piše: Mi. S.

Predsednika dveh svetovnih velesil nista vedela, da je mikrofon vklopljen, pa sta se spustila v sproščeno debato ...

SEUL – V javnost je v ponedeljek prišel tajni pogovor med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in ruskim predsednikom (v odhodu) Dmitrijem Medvedjevom. Na jedrskem vrhu v Seulu sta se Obama in Medvedjev spustila v sproščen pogovor, misleč, da njuna mikrofona nista vključena. Obama je svojemu ruskemu kolegu sporočil, naj Putinu pove, da potrebuje več manevrskega prostora, ko je govora o evropskem protiraketnem ščitu, ter da bo imel bolj proste roke, ko bo spet izvoljen za predsednika na letošnjih volitvah.

Razgovor je potekal nekako takole

Obama: »O vseh teh vprašanjih, še posebej o protiraketnem zaščiti, se lahko pogovarjamo in jih tako skupaj rešimo, a tukaj je pomembno, da mi Putin omogoči več prostora.«

Medvedjev: »Razumem, rabiš več prostora. Sporočil bom Putinu.«

Obama. »To bodo moje zadnje volitve. Po zmagi bom imel bolj proste roke.«

Obama trdi, da nič ne skriva

Ameriški predsednik se je moral danes pojaviti v javnosti, da bi zanikal govorice o skritih načrtih z Rusijo v času njegovega drugega mandata, saj so se govorice po objavljenem posnetku hitro razširile po spletu.

Še posebej se je znašel pod pritiskom republikancev, ki so ga že obtožili zarote in ogrožanja državne varnosti. Obama je ostro zanikal vse te obtožbe. »Nikoli nisem imel tajnih načrtov. Kot ste opazili, je vse posneto in nič na tem posnetku ni spornega,« je sporočil ameriški predsednik.

Deli s prijatelji