FUKUŠIMA

VIDEO: Posledice katastrofe v jedrski elektrarni

Objavljeno 23. julij 2017 23.30 | Posodobljeno 23. julij 2017 23.30 | Piše: Ma. M.

Posnetki menda kažejo staljeno gorivo.

Kaj vse bo še odkril robot?

FUKUŠIMA – Posnetki, ki so jih pridobili s pomočjo podvodnega robota na dnu razdejanega reaktorja v japonski jedrski elektrarni Fukušima, domnevno kažejo staljeno jedrsko gorivo, poročajo lokalni mediji. To so prvi takšni posnetki po tragediji leta 2011, ko je bila elektrarna po potresu in cunamiju močno poškodovana.

Robotu uspelo v drugem poskusu

Na daljavo upravljani robot, velik kot štruca kruha, so po neuspelem poskusu februarja ta teden ponovno spustili v reaktor. Tridnevna akcija se je končala v soboto ter prinesla pomembne podatke za natančnejšo oceno povzročene škode in njenega odpravljanja. Posnetki kažejo tvorbe, podobne lavi na dnu prve zadrževalne posode tretjega reaktorja. Upravitelj elektrarne Tepco je sporočil, da obstaja velika verjetnost, da so te strjene tvorbe mešanica staljenih kovin in goriva, ki je padlo iz posode. Če se domneve izkažejo za resnične, so to po poročanju medijev prve podobe staljenega jedrskega goriva po tragediji leta 2011.

Še vedno zelo nevarno

Deli poplavljenih reaktorjev so še vedno zelo nevarni, zato si strokovnjaki pri proučevanju in odpravljanju posledic pomagajo z roboti. Oboje bo sicer najverjetneje trajalo še več desetletij. Nesreča v Fukušimi, zaradi katere je moralo domove zapustiti več deset tisoč ljudi, velja za najhujšo jedrsko katastrofo po tisti v Černobilu leta 1986.

V potresu in cunamiju 11. marca 2011 je umrlo 18.500 ljudi. Neposredno zaradi jedrske katastrofe, ki sta jo povzročila, menda ni bilo smrtnih žrtev, se pa trenutno sodi trem nekdanjim visokim predstavnikom podjetja Tepco zaradi malomarnosti. Tožilstvo meni, da bi lahko trojica predvidela poplavo po cunamiju.

Deli s prijatelji