JI VERJAMETE?

VIDEO: Posiljevali so jo 15 mesecev, a jim je oprostila

Objavljeno 02. julij 2014 23.15 | Posodobljeno 02. julij 2014 23.38 | Piše: M. U.

Z enim od nasilnežev je celo v stiku na facebooku.

Amanda Lindhout. Foto: Facebook

Kanadska novinarka Amanda Lindhout je bila dve leti ujetnica islamskih skrajnežev v Somaliji. Tam je preživela pekel, 15 mesecev so jo neprestano posiljevali, a je nasilnežem oprostila. Še več, z enim od teroristov celo komunicira prek facebooka. Kot pravi novinarka, je preživela, ker si je v glavi ustvarila zatočišče, v t. i. hišo na nebu, kamor se je zatekla med najhujšimi trenutki spolne zlorabe.

A prav v najtežjih trenutkih je doživela razodetje. »Abdulah me je posilil, bolelo me je in poskušala sem se braniti, a nato sem doživela zunajtelesno izkušnjo,« je dejala Amanda. V tistem trenutku je spoznala, da njen posiljevalec pozna v življenju le nasilje. »Jasno je, da so moji ugrabitelji produkt vojne in da jih je ta oblikovala. To spoznanje mi je pomagalo. Tudi oni so ljudje s pretresljivimi zgodbami. Ne pomeni, da so nedolžni, a dejstvo je, da so taki, ker so proizvod kulture nasilja,« je novinarka dejala za Bangor Daily News.

Spomini na ujetništvo v knjigi

Amanda Lindhout je v knjigi »Hiša na nebu« razkrila, da so jo na prostost izpustili, ko so ugrabitelji dobili 600.000 dolarjev odkupnine. Od novembra 2009 je svobodna in le nekaj mesecev po tem je ustanovila fundacijo, ki se ukvarja z izobraževanjem žensk v Somaliji. Nekega dne je na facebooku dobila sporočilo enega od ugrabiteljev, ki je pohvalil njeno delo z mladimi Somalkami. »Dejstvo, da vedo, s čim se ukvarjam v Somaliji, in da lahko vidijo, da me niso zlomili, to je najboljši občutek, da je pravica zmagala,« je ob tem dodala novinarka.

Deli s prijatelji