BRUTALNO

VIDEO: Policisti so ga na hudem mrazu slekli, poniževali, tepli

Objavljeno 24. januar 2014 13.14 | Posodobljeno 24. januar 2014 13.15 | Piše: A. K.

Policija se je za dejanje svojih uslužbencev že opravičila in sporočila, da iščejo vpletene.

KIJEV – Strasti v Ukrajini se še vedno ne umirjajo, protestniki pa napovedujejo nove shode. Medtem ko po pogovorih ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča z opozicijo stanje še vedno ostaja napeto, po spletu krožijo posnetki policije, ki neusmiljeno ravna s protestniki.

Slekli, fotografirali, poniževali

Spletni portal ukrajinske Pravde je v četrtek objavil posnetek, ki prikazuje nekega moškega, ki so ga policisti slekli do nagega ter ga prisilili, da je tak stal na snegu pri –10 stopinjah Celzija.
Policisti so protestnika poniževali, se z njim fotografirali, ga žalili, eden od policistov pa ga je celo udaril, nato pa nagnal v avtobus. Policija se je za dejanje svojih uslužbencev že opravičila in sporočila, da iščejo vpletene.

Ozračje napeto, upanje veliko

Sicer pa je po štirih urah pogovora med Janukovičem in opozicijskimi voditelji v četrtek zvečer vodja stranke Domovina Arsenij Jacenjuk ocenil, da je velika možnost, da bodo našli rešitev, ki bi končala prelivanje krvi.

Vodja stranke Udar Vitalij Kličko je po drugi strani dejal, da predsednik države ne želi uslišati najpomembnejše zahteve opozicije po odstopu vlade. »Čutim, kako napeto je ozračje. Čutim, kako veliko je upanje,« je dejal, a dodal, da bodo izidi pogovorov protestnike razočarali. Prvi mož stranke Svoboda Oleg Tjanjbokov je bil glede izida pogovorov konkretnejši in je dejal, da so oblasti obljubile izpustitev aktivistov, ki so jih aretirali med protesti.

Protestniki postavljajo nove barikade

Protestnikov dosedanji izkupiček pogovorov še ni zadovoljil in se kljub pozivu Klička in Jacenjuka k miru in potrpežljivosti pripravljajo na nove proteste. V Kijevu so menda utrdili svoje barikade, nove pa naj bi postavili tudi na postaji podzemne železnice Kreščatik. Iz več kot polovice države poleg tega poročajo, da so protestniki zasedli regionalne vladne urade. Po poročanju medijev so protestniki zasedli tudi poslopje ministrstva za kmetijstvo in prehrano v Kijevu.

V zadnjih petih dneh nasilja in spopadov v Kijevu med protivladnimi protestniki in policijo je bilo ranjenih več kot 300 ljudi, pet pa je bilo v sredo tudi ubitih.

Deli s prijatelji