PREIZKUS

VIDEO: Otrok v avtu: »Ne morem si predstavljati, da bi umrla tako«

Objavljeno 22. julij 2014 22.23 | Posodobljeno 22. julij 2014 22.23 | Piše: T. L.

Vsako leto se najdejo starši, ki ob visokih temperaturah puščajo otroke v zaklenjenih avtih z zaprtimi stekli.

Ukradeno vozilo.

Vsako poletje poročamo o žalostnih novicah z vseh koncev in krajev sveta, ko starši na soncu v zaklenjenih avtomobilih pozabljajo svoje otroke. Zgodbe se pogosto končajo tragično: s smrtjo nič krivih otročičev.

Kljub vsem opozorilom pa se še vedno najdejo starši, ki svoj naraščaj pustijo v avtu, ko skočijo samo 'za hip' po nakupih, k frizerju ali na podobno neodložljive opravke.

Sprevrženi starši namerno pustili otroka v avtu

ZDA zdaj pretresa smrt 22-mesečnega Cooperja Harrisa. Kar je bilo sprva videti kot naključna smrt, se že zdi, da je plod ogabnega načrta staršev, ki sta dečka namerno pustila v zaklenjenem avtu 19 ur in poskrbela za njegovo gotovo smrt.

Ker je namernih ali nenamernih prigod podobne vrste občutno preveč, je Američan Terry Williams iz Severne Karoline skušal pri sebi preizkusiti, kaj pomeni biti ujet v razgretem avtu, svoje muke pa je objavil na youtubu. Medtem ko je bilo zunaj okoli 32 stopinj Celzija, je Terry, povsem premočen od znoja, sedel v avtu in opisoval svoje počutje. »Leto za letom in letom je enako: vsako leto se najde kakšen neumnež, ki pusti otroka v avtu in pozabi nanj. Res ljubite otroka?« starše vprašuje Terry. 

»Znojim se, komaj diham, čeprav je moj organizem močnejši od organizma otroka,« je poročal Terry. To, kar je storil on, je ponovilo še nekaj ljudi, predvsem z namenom ozavestiti javnost, kako nevarno je zadrževanje v pregretih avtomobilih.

Klressa Barnes, ki je bila pri zunanji temperaturi 27 stopinj nekaj minut v avtu, je dejala: »Podobno je, kot bi se preveč približal ognju. Počutim se, kot da sem v goreči sobi. Boli, ko hočem na polno vdihniti v pljuča. Ne morem si predstavljati, da bi umrla tako. To je nečloveško. Hočem zapustiti avto, pa nisem v njem niti pet minut.«

Post by Klressa Barnes.

Chelsi Rushaun Bedell je povedala, da je stara 24 let in da se ji zdi, da bo doživela vročinski udar. V avtu je ostala 30 minut pri 32 stopinjah Celzija, preizkušnjo pa je opisala kot neznosno. Ni ji jasno, kako je lahko nedavno deček preživel v avtu tri ure. Še pravočasno ga je na zadnjih sedežih opazil prijatelj in mu rešil življenje.

In mama? Odšla je v hišo in zaspala. Chelsi staršem še enkrat polaga na srce: »Ne puščajte otrok zaprtih v avtomobilih, niti za minuto ne.«

In še za konec: kar velja za ljudi, velja tudi za živali. Ne psov ne mačk niti drugih hišnih ljubljenčkov poleti nikakor ne puščajte v vozilih.

 

Spot, ki opozarja, naj starši otrok ne puščajo v avtu.  

Deli s prijatelji