SATELITI

VIDEO: Od samega začetka vedo, kje je pogrešani boeing

Objavljeno 20. junij 2014 10.08 | Posodobljeno 20. junij 2014 00.51 | Piše: S. U.

»Ni nerealna lokacija strmoglavljenja letala, a vendar ta leži severovzhodno od lokacije, kjer mi tipamo.«

Letala še niso našli.

KUALA LUMPUR – »Iskanje pogrešanega malezijskega boeinga se ni začelo na območju, za katero mislimo, da je najverjetnejša lokacija strmoglavljenja,« je za BBC povedalo britansko podjetje Inmarsat, ki nadzoruje satelite. Iskanje omenjenega boeinga je trenutno prekinjeno, saj ladje preslikavajo dno Indijskega oceana. Ko se bo nadaljevalo, se bodo končno osredotočili na področja, ki so po mnenju Inmarsata ključna. Kot je sporočil  Martin Dolan, vodja urada za varnost v prometu, se bo zdaj iskanje osredotočilo na območje, ki je 1800 kilometrov oddaljeno do Pertha.

Spomnimo, Inmarsatov satelit je na kratko vzpostavil stik s pogrešanim letalom, nato pa so strokovnjaki na podlagi zbranih podatkov izračunali, da je letalo strmoglavilo v južnem Indijskem oceanu. Omenjena komunikacija šteje za najboljšo sled doslej.

Smer iskanja: severovzhod

Avstralska ladja je sicer nedavno krenila proti označenemu področju ter vmes še zabeležila sonarni signal, za katerega se meni, da je črna skrinja, a do nje še ni prišla. »Ni nerealna lokacija strmoglavljenja letala, a vendar ta leži severovzhodno od lokacije, kjer mi tipamo,« je v enem od intervjujev za britanske medije še dodal Chris McLaughlin iz Inmarsata.

Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airline je izginil med letom iz Kuala Lumpurja proti Pekingu 8. marca. Na krovu je bilo 239 potnikov in članov posadke.

Deli s prijatelji