SKRIVNOSTNO

VIDEO: Novost: so bile kopilotove zadnje besede svarilo?

Objavljeno 18. marec 2014 15.52 | Posodobljeno 17. marec 2014 19.49 | Piše: T. L., U. S.

Pogrešani boeing išče že 26 držav, zdaj preiskovalci preučujejo menda neobičajne zadnje besede kopilota kontroli leta.

Nihče ne ve, kaj se je zgodilo z letalom in s potniki in kje naj jih iščejo. Foto: Reuters

KUALA LUMPUR – Deset dni je minilo, kar so kontrolorji letenja izgubili stik z malezijskim boeingom 777, kje naj ga iščejo, ne ve nihče. Malezijske oblasti pravijo, da je bilo letalo namerno preusmerjeno s poti in da bi lahko poletelo proti severu ali jugu: v iskalno akcijo se je zdaj zato vključila še Avstralija, ki bo s še dvajsetimi drugimi državami preučevala radarske in satelitske podatke. Zdaj je jasno, da je nekdo v pilotski kabini zadnje besede izrekel po tem, ko je bil izklopljen komunikacijski sistem, sploh pa ne nakazujejo, da bi bilo kaj narobe, kar le še veča sum, da je bil v izginotje vpleten nekdo, ki je dobro poznal letalo.

26 držav išče letalo

Iskanje pogrešanega letala družbe Malaysia Airlines postaja ena največjih akcij v zgodovini aviacije, v iskanje je namreč vključenih že 26 držav. Danes je tudi Kitajska objavila, da išče letalo na svojem ozemlju, in sicer po koridorju, kamor bi lahko letalo skrenilo, potem ko je zapustilo prvotno smer.

V javnost so pricurljale nove podrobnosti o nesreči. Preiskovalci se zdaj ukvarjajo s tem, ali so zadnje besede, ki jih je kopilot rekel kontroli leta, pravzaprav skrivni znak, s katerim je želel opozoriti, da so v nevarnosti.

Kopilot Fariq Abdul Hamid (27) je namreč zadnje javljanje kontroli leta zaključil z besedami: »V redu, lahko noč,« zatem pa je bila prekinjena vsa komunikacija. Poznavalci zdaj opozarjajo, da je izbor besed precej nenavaden za odjavljanje in zato se pristojni vprašujejo, ali ni šlo dejansko za znamenje, da nekaj ni v redu. Medtem pa svojci še ostajajo brez končnih odgovorov. Ali sploh odgovorov, zato so v obupu napovedali gladovno stavko, s katero želijo prisiliti malezijsko vlado, da z njimi deli več informacij.  

Prijatelji pilota in kopilota: Nista prosila za skupni polet

Kot smo poročali, je v soboto malezijska policija preiskala hiši pilota Zaharie Ahmada Shaha in kopilota Hamida. Iz pilotove hiše so odnesli simulator letala, ki ga še preučujejo in preiskujejo. Prijatelji obeh –pravijo, da nista prosila za skupni polet –in ne verjamejo, da sta vpletena. Pa vendar policija preiskuje vse v zvezi z njima. Shah, oče treh otrok, je bil menda politični aktivist in je hotel na sodišču izkazati podporo opozicijskemu vodji Anwaru Ibrahimu, ki so ga dan pred izginotjem letala zaradi homoseksualnosti obsodili na pet let zapora. Dan pred izginotjem letala so se iz hiše odselili Shahovi žena in otroci. Oblast brska tudi po življenju potnikov, inženirjev in drugih letaliških uslužbencev, ki so bili ali bi lahko bili v stiku z letalom.

Silovit dvig in spust letala

Boeing z 239 ljudmi na krovu je 8. marca 40 minut čez polnoč po lokalnem času vzletel v Kuala Lumpurju in letel proti Pekingu. Z radarjev je izginil ob 1.20 po krajevnem času. Podatki vojaškega radarja kažejo, da se je letalo obrnilo nazaj proti Maleziji in se potem namenilo proti severozahodu. Do 8.11 po krajevnem času je oddajalo signale, zaznal jih je satelit, a natančne lokacije preiskovalci ne morejo določiti. Poznavalci pravijo, da bi letalo lahko tudi pristalo in signale oddajalo s tal. Preiskovalci se bodo zdaj podrobneje lotili dveh mogočih koridorjev: severnega, od meje s Kazahstanom in Turkmenistanom do severa Tajske, in južnega, od Indonezije do južnega Indijskega oceana. Poleg tega poskušajo dobiti radarske slike vseh držav, ki jih je oziroma naj bi jih boeing preletel.

In še: boeing je letel na običajni višini približno 10.000 metrov, ko se je nenadoma silovito dvignil (na več kot 13 km) in se potem prav tako nenadoma spustil (na 7 km), preden se je vrnil na višino 10.600 metrov. Poznavalci pravijo, da je to znak boja v pilotski kabini, drugi pa, da bi lahko tisti, ki je upravljal letalo, na ta način onesposobil potnike in stevardese. 

Deli s prijatelji