STRELJANJE V ZDA

VIDEO: Novo streljanje v ZDA: policisti ubili neoboroženega osumljenca

Objavljeno 02. september 2015 15.56 | Posodobljeno 02. september 2015 15.56 | Piše: M. I.

Policista, ki sta se odzvala na prijavo o nasilju v družini, sta dvakrat ustrelila moškega, za katerega je bilo videti, da se predaja.

Trenutek pred usodnim streljanjem ...

SAN ANTONIO – V ZDA je prišlo do novega strelskega incidenta policistov. Policista Greg Vasquez in Robert Sanchez sta se odzvala na klic o nasilju na domu. Dramo, ki je sledila, je s svojim mobilnim telefonom iz avta ujel očividec Michael Thomas. Ob prihodu na kraj dogodka, sta policista odkrila ranjeno žensko in otroka ter podivjanega osumljenca Gilberta Floresa (41), ki ga nista mogla umiriti z običajnimi ukrepi.

Video prikazuje, kako policista v osumljenca, ki ni bil oborožen, uperita svoji pištoli in se mu približujeta, medtem ko brezciljno hodi med policijskimi vozili. Potem se zdi, da se želi napotiti nazaj v hišo, a si premisli in ostane pred policistoma, dvigne eno roko, kot da bi se želel predati, v tistem trenutku pa ga policista ustrelita. Na videu ni povsem jasno, kaj je osumljenec počel z drugo roko, ker jo delno prikriva drog javne razsvetljave. Ravno to bo najbrž ključno pri določitvi morebitne krivde obeh policistov.

Očividec, ki je posnel video, zatrjuje, da je videl, kako je osumljenec dal obe roki v zrak, kot da se predaja, vendar je pri tem naredil še korak proti policistoma. Takoj za tem sta ga policista dvakrat ustrelila. 

Policija se brani, da so na osumljencu pred streljanjem uporabili vse vrste nesmrtonosnih prijemov, vključno z elektrošokerji in ščiti, a ga ni bilo mogoče umiriti. Pravijo, da bo drugi video razjasnil vse okoliščine incidenta, predvsem to, zakaj sta policista uporabila orožje. Policista so do konca preiskave poslali na dopust.

Deli s prijatelji