MILIJONSKI TOVOR

VIDEO: Nove jaguarje in rolls-roycea z nasedle ladje bodo uničili?!

Objavljeno 14. januar 2015 11.51 | Posodobljeno 14. januar 2015 11.55 | Piše: A. G.

Osvobodili ladjo za prevoz avtomobilov, nasedlo pred Southamptonom.

SOUTHAMPTON – Med kopico nesreč in pripetljajev na morju, leto se je glede tega začelo zares burno, spada še nenavaden brodolom ladje za prevoz avtomobilov Höegh Osaka, ki se je nedavno zgodil pred angleškim Southamptonom. Velika ladja, ki lahko natovori več tisoč avtomobilov, je štiri dni nemočno ležala na boku, potem so jo ob visoki plimi z vlačilci odvlekli do pristanišča. Ves konec tedna je bila obala polna radovednežev, ki so se vztrajno fotografirali z nenavadnim nasedlim kitom in zatrpali parkirišča ter naselja vzdolž obale. Ladja je bila namenjena v nemški Bremerhaven, od tam pa v Sredozemlje in naprej do zalivskih emiratov oziroma Dubaja. Temu primeren je bil dragoceni tovor: 1400 luksuznih avtomobilov, med njimi 1200 jaguarjev in roverjev, 65 mini beemvejev, en 260.000 funtov vreden rolls-royce wraith in še 150 bagrov.

 

Za staro železo?

Kmalu po izplutju se je trajekt iz neznanega vzroka močno nagnil, za več kot 45 stopinj. Ker je grozilo, da se bo prevrnil, ga je kapetan prisebno prislonil na peščeno sipino Bramble Bank – člani dveh jahtnih klubov ga enkrat na leto uporabijo za igranje kriketa – pred otočkom Isle of Wight. Med 25-člansko posadko je bil le eden ranjen, zlomil si je nogo, na kopno so jih prepeljali s helikopterji in čolni. Po štirih dnevih so reševalci spretno izkoristili opoldansko plimo in 180-metrsko in 51.000 ton težko ladjo osvobodili. Sipina je lahko tudi nevarna: novembra 2008 je bila skoraj usodna za mogočno Queen Elizabeth 2, ki je s 1700 potniki na krovu zadela obnjo, a se je rešila z lastno močjo.

Šele po natančnem pregledu vozil bodo zavarovalnice odločile, ali bodo luksuzni konjički nadaljevali pot ali romali med staro železje. Zavarovani tovor je skupaj vreden okoli 35 milijonov funtov oziroma približno 45 milijonov evrov. Po podatkih Financial Timesa je Osaka, zgrajena leta 2000, ena od okoli 770 trajektov, ki po svetovnih morjih prevažajo avtomobile, v Southamptonu pa pretovorijo približno 745.000 vozil na leto. Tokrat je bila naložena le tretjina. Pred leti se je v Rokavskem prelivu že zgodila podobna nesreča, takrat je ladja izgubila del tovora, precej avtomobilov je pozneje naplavilo morje. Za uničenje tovora se odločijo zaradi groženj s sodnimi spori, ki lahko nastanejo, če je katero od vozil pozneje vpleteno v nesrečo zaradi okvare. Tako je bilo leta 2006, ko se je pred obalo Aljaske za več kot 60 stopinj nagnila ladja Cougar Ace, ki je tovorila mazde. Takrat je bilo na krovu kar 4700 vozil. 

Deli s prijatelji