MASAKER

VIDEO: Nov posnetek masakra: policiste zasula s streli, trčili v drug avto

Objavljeno 14. januar 2015 13.27 | Posodobljeno 14. januar 2015 13.29 | Piše: T. L.

Teden dni po masakru v uredništvo tednika Charlie Hebdo se je pojavil nov posnetek obeh napadalcev, ki z avtom zapuščata kraj napada, policija pa ju je poskušala blokirati z vozilom.

PARIZ – Teden dni po krvavi tragediji v središču Pariza in uredništvu tednika Charlie Hebdo je svet razgrabil novo številko tednika, v medijih pa se je znašel nov posnetek dogajanja po sredinem napadu na uredništvu in begu napadalcev, bratov Saida in Cherifa Kouacha.

Posnetek kaže, kako se po masakru v uredništvu maskirana napadalca mirno vračata do avta. Preden sta sedla v vozilo, sta pripravila orožje za ponovno streljanje in zakričala zdaj že razvpit stavek, da sta maščevala preroka Mohameda in ubila Charlieja Hebdoja, poroča Sky News.

Napadalca sta orožje kmalu znova uporabila: že po nekaj metrih vožnje sta skočila iz avta in začela streljati na policijski avto, ki se je približeval. Zaradi strelov je policijsko vozilo zapeljalo vzvratno in pri tem trčilo v parkiran avto. 

Al Kaida iz Jemna pravi: Mi smo odgovorni

Odgovornost za pokol v uredništvu tednika je v videoposnetku prevzela teroristična skupina Al Kaida iz Jemna. »Kar se tiče blagoslovljene pariške bitke, mi, organizacija Al Kaida na arabskem polotoku, prevzemamo odgovornost za to maščevalno akcijo božjega preroka,« je v posnetku dejal Naser bin Ali al-Ansi.

Pretekli petek je sicer imam Islamske države Abu Saad al Ansari sporočil, da so za smrtonosni napad odgovorni prav oni. 

Nove grožnje zaradi nove karikature

Sicer pa so se ob današnji izdaji tednika z novo karikaturo preroka Mohameda na naslovnici že pojavile nove grožnje na spletnih straneh skrajnih islamistov, prav tako pa odločitve tednika niso z odobravanjem pozdravili v delih islamskega sveta, poroča BBC. V Turčiji in Iranu nad novo objavo niso navdušeni, tudi Svetovna unija muslimanskih ulem s sedežem v katarski Dohi je kritična do objave nove karikature preroka Mohameda na naslovnici. 

Džihadisti Islamske države so objavo nove karikature označili za »izjemno neumno potezo«. 

Aretiran zaradi zapisa na facebooku

Oblasti so danes aretirale kontroverznega francoskega komika Dieudonneja, in sicer mu očitajo, da »zagovarja terorizem«. V ponedeljek so začeli preiskavo po njegovem zapisu na facebooku: »Počutim se kot Charlie Coulibaly.« S tem združil Charlieja Hobdoja z napadalcem na judovsko trgovino Amedyjem Coulibalyjem

Deli s prijatelji