POD KRINKO, DA JE MIGRANT

VIDEO: Nizozemski novinar skrivaj v hrvaškem migrantskem taboru: Šok!

Objavljeno 27. september 2015 16.15 | Posodobljeno 27. september 2015 16.17 | Piše: K. K.

Nizozemski novinar je objavil video, v katerem trdi, da so razmere v hrvaških migrantskih taborih katastrofalne.

Prizor s posnetka.

OPATOVAC – »Sem v taboru in sem šokiran. To, kar vidim, je absurdno. Ljudje ležijo drug na drugem. Čim prej želim oditi od tukaj. Ostati tukaj en dan je O. K., to pa je noro. Tu je nehumano.« Tako pravi Danny Ghosen, nizozemski novinar libanonskega porekla, ki dela za televizijo 3onderzoekt, posnetek pa je objavil newsweek.rs.

Novinar trdi, da so v hrvaških migrantskih taborih katastrofalne razmere. Avtentičnost posnetka, ki si ga lahko ogledate v nadaljevanju, ni potrjena, prikazuje pa migrante, ki nimajo primernega zatočišča, ampak spijo na tleh, obkroženi z ograjami. Na posnetku naj bi bil migrantski kamp v hrvaškem mestu Opatovac.

Ghosen trdi, da je v tabor vstopil brez kakršnih koli papirjev in se predstavil kot Khalid Gasen: »To je neverjetno, registriral sem se kot študent iz Sirije, pa sem star 34 let.« Trdi, da je prestal vse medicinske teste in administrativne postopke in ves postopek posnel.

Hrvaške uradne oblasti sicer trdijo, da so v taboru v Opatovcu doslej zabeležili le posamezne incidente, migranti, ki tja prihajajo, pa večinoma niso imeli pripomb na ravnanje z njimi. Mnogi naj bi celo izkazovali hvaležnost. Tudi nobena od humanitarnih organizacij, katerih predstavniki in prostovoljci so na tem območju, doslej ni poročala o razmerah, o kakršnih poroča nizozemski novinar.

Posnetek si lahko ogledate spodaj.

Deli s prijatelji