IZNAJDLJIVI

VIDEO: Nevarni bankomati: kako nepridipravi z mobilniki snemajo kode PIN

Objavljeno 24. januar 2015 08.40 | Posodobljeno 24. januar 2015 08.40 | Piše: T. L.

S kamero mobilnega telefona, nameščeno na bankomat, kriminalci z lahkoto pridejo do želenega podatka.

Kreditne kartice so na udaru.

LONDON – Idej, kako se dokopati do tujega denarja, nepridipravom nikoli ne zmanjka. In razširjena pogruntavščina, pred katero svarijo policisti na Otoku, vključuje kamere mobilnega telefona, ki jih nepridipravi skrijejo v bankomate, da z njimi ujamejo trenutek, ko na številčnici bankomata nič hudega sluteči posameznik vtipka kodo PIN. Z majhno kamero, ki jo odstranijo iz ohišja mobilnika, vezjem in miniaturno baterijo je na prvi pogled naprava kot vohunski pripomoček. Pa to ni, saj mobilne telefone večina ljudi vsakodnevno uporablja.

Pod lažno ploščo skrita kamera

Daily Mail razkriva, kako so sodobni kriminalci prilagodili kamere mobilnih telefonov in jih skrili v bankomate, da lahko z njihovo pomočjo praznijo bančne račune nič hudega slutečih ljudi. Napravico običajno namestijo pod lažno ploščo, ki je enaka tisti, ki je sicer na bankomatu. Da lahko pridejo do denarja, pa jim pomaga še druga naprava, ki jo namestijo nad režo za kartico. 

Videoposnetek se nato uporablja v povezavi z ločeno napravo, postavljeno nad režo za kartice, s katero dobijo vse potrebne podatke za izdelavo identične bančne kartice. In nato je pot do bančnega računa žrtve odprta.  

Kakšna je v bankomatu podtaknjena mobilna kamera (vir: youtube)?

Zaščita? Ne pokažite, kaj tipkate

In kako naj se ljudje pri dviganju gotovine na bankomatih zaščitijo? Poskrbijo naj, da med tipkanjem z roko prekrijejo številčnico, da podtaknjena mobilna kamera ne bo mogla posneti kode, če pa na bankomatu opazijo kaj nenavadnega, naj o tem takoj obvestijo policijo. 

Policija opozarja žrtve, naj napravic na bankomatih, če jih opazijo, ne odnašajo s sabo, saj s tem tvegajo, da jim bodo nepridipravi sledili. Na kameri so shranjeni različni podatki in tatovi ne želijo, da končajo v tujih rokah, se pa kriminalci običajno zadržujejo v bližini takšnih bankomatov. 

Kako se zaščititi pri dvigu gotovine na bankomatu (vir: youtube)?

Deli s prijatelji