ŠOKIRANI

VIDEO: Neslutena grožnja pod ledom: odkrili skoraj 100 vulkanov, ki čakajo ...

Objavljeno 14. avgust 2017 12.07 | Posodobljeno 14. avgust 2017 12.00 | Piše: Mo. S.

Česa takšnega ni nikjer drugje na svetu, so prepričani.

EDINBURG – Rezultati projekta na univerzi v Edinburgu so skrb vzbujajoči: pod ledenim pokrovom Antarktike so razkrili skoraj 100 vulkanov, največji od njih v višino meri blizu 4000 metrov.

Geologi menijo, da gre za ogromen vulkanski sistem, morda celo večji od vzhodnoafriškega, in s tem največjega na svetu. Vulkanska aktivnost pod Antarktiko bi lahko imela resne posledice, so posvarili. »Če bi se prebudil le eden od njih, bi najbrž destabiliziral ledene grebene na zahodu Antarktike,« trdi glaciolog Robert Bingham, eden od avtorjev študije. »Vse, kar izzove taljenje ledu, do česar bi erupcija zagotovo prispevala, samo pospešuje razpadanje ledenih grebenov. Veliko vprašanje je, kako so ti vulkani sploh aktivni, to moramo ugotoviti čim prej.«

Vplivali bi na ves svet

To torej pomeni, da bi izbruh enega vulkana dodatno destabiliziral ledeni pokrov, ki je že tako ranljiv zaradi globalnega segrevanja. »Večina trenutnega vulkanizma se dogaja na območjih, ki so ledeni pokrov izgubila nedavno, po koncu zadnje ledene dobe. To velja tudi za Islandijo in Aljasko,« pravi. Po tej teoriji tako velja, da se vulkani nekako »sprostijo« in postanejo aktivnejši, ko ledenega pokrova ni več. Če ob že tako vse bolj razpadajočem ledenem pokrovu pride do izbruha, bi ti lahko stalili veliko ledu in še dvignili gladino oceanov.

Analize so med drugim izvedli tudi s pomočjo posebnega radarja za skeniranje tal, poroča The Guardian. Rezultati se skladajo s satelitskimi posnetki in geološkimi informacijami, ki so jih dobili pri drugih raziskavah. Ko so vse izmerili in izračunali, so poleg 47 vulkanov, ki so jih že poznali, odkrili še 91 novih, doslej neznanih. Visoki so med 100 in 3850 metri. »Začudili smo se, nismo pričakovali, da jih bo toliko. Na koncu se bo najbrž izkazalo, da gre za območje z največjo gostoto vulkanov na svetu,« je sklenil Bingham.

Deli s prijatelji