EKSEKUCIJA

VIDEO: Nenaden obrat pred streljanjem, Filipinko zadnji hip rešili

Objavljeno 29. april 2015 10.32 | Posodobljeno 29. april 2015 10.38 | Piše: A. L.

Res je težko si reči zbogom še zadnjič, v solzah pripovedujejo sorodniki.

DŽAKARTA – Strelski vod je včeraj v Indoneziji usmrtil osem oseb. Razlog so posli, povezani z drogami. Šlo je za Avstralca Andrewa Chana in Myurana Sukumarana, Nigerijce Sylvestra Obiekweja Nwoliseja, Raheema Agbaja Salamija in Okwudilija Oyatanzeja, Brazilca Rodriga Gularta in Indonezijca Zainala Abidina.

V zadnjem trenutku so usmrtitev odpovedali za Filipinko Mary Jane Velos, saj se je v Manili predala oseba, ki da ji je v kovček podtaknila drogo (Maria Kristina Sergio). So pa s filipinskega ministrstva za zunanje zadeve sporočili, da je izvrševanje smrtne kazni zanjo samo preloženo in še ne odpovedano, poroča Jutarnji list.

Sorodniki v solzah

Dan prej so zapornike, obsojene na smrt, obiskali sorodniki. Že ob prihodu so jih obkrožili novinarji, sestra enega od napovedanih za usmrtitev pa se je tudi onesvestila. V družini enega od avstralskih zapornikov (govor je prebral Andrewov brat Michael Chan) so dejali: »Nobena družina ne bi smela prestajati česa takšnega. Res je težko si reči zbogom še zadnjič. Moral bi obstajati moratorij na smrtno obsodbo, saj bo družina za svojimi žalovala do konca življenja. Upamo, da bo predsednik (op. p.: Joko Widodo) v svojem srcu našel pogum, da pomilosti deveterico obsojenih in odpove usmrtitev. Ni še prepozno.«

Deli s prijatelji