DRAGOCENO

VIDEO: Našli največji safir na svetu

Objavljeno 04. februar 2016 19.08 | Posodobljeno 04. februar 2016 19.08 | Piše: U. S.

Dragi kamen so izkopali blizu Ratnapure, mesta žlahtnih kamnov.

COLOMBO – Na Šrilanki so našli največji modri safir na svetu: težak je kar 1404 karatov in vreden okoli 100 milijonov dolarjev (približno 93 milijonov evrov), prodali pa bi ga lahko še za 60 milijonov dolarjev več! Kamen so izkopali avgusta blizu kraja Ratnapura na jugu države, zaradi ugledne trgovine z dragimi kamni mu pravijo kar mesto žlahtnih kamnov.

Novi lastnik safirja, ki je hotel ostati anonimen, je za šrilanški časnik Ceylon Today povedal, da je bil grozno nervozen, ko je ugotovil, da gre za največji safir na svetu, koliko je plačal zanj, pa seveda ni hotel razkriti. Kamen je prevelik, da bi ga vdelali v nakit, je še povedal ponosni lastnik modrega safirja in še, da ga bodo razstavili v muzeju. Poimenoval ga je Adamova zvezda – ime izhaja iz muslimanskega prepričanja, po katerem naj bi se Adam odpravil na Šrilanko, ko ga je bog izgnal iz raja. Potem, še pravi legenda, se je ustalil na gori, ki je zdaj znana kot Adamov vrh, nedaleč od Ratnapure. Adamova zvezda, ki jo je ocenil gemološki inštitut iz Colomba in ji tudi dodelil certifikat, je za malo premagal prejšnjega rekorderja, težkega 1395 karatov.

Povpraševanje se veča

Če ne drugače, poznamo modri safir zaradi princese Diane in njene snahe Kate Middleton: šrilanško združenje draguljarjev je sporočilo, da je kamen, vdelan v zaročni prstan vojvodinje Cambriške, ki ga je nekoč nosila princesa Diana, iz enega od njihovih rudnikov. Imenuje se cejlonski modri safir.

Sicer pa se je povpraševanje po modrih safirjih povečalo, in sicer za 37 odstotkov, so še sporočili, predvsem se za prekrasne modre kamne zanimajo na Bližnjem vzhodu.

Vir: youtube

 

Deli s prijatelji