UNIČUJOČE POSLEDICE

VIDEO: Nasa v pripravljenosti: bliža se nam ogromen asteroid

Objavljeno 26. marec 2015 18.31 | Posodobljeno 26. marec 2015 18.31 | Piše: Mo. S.

Da bo jasno: če pride do bližnjega srečanja, to lahko pomeni nepredstavljive podnebne spremembe, potrese in cunamije, ki bi z obličja Zemlje lahko izbrisali več držav skupaj.

Ogromen asteroid, ki bi s svojo močjo lahko izbrisal velik del našega planeta, se nam bliža, je odjeknilo iz Nase, kjer so v pripravljenosti na – vse.

Tuji mediji so ga poimenovali kar »pošast«, saj njegov premer meri en kilometer in se nam bo v petek približal s hitrostjo več kot 1200 metrov na sekundo. Gre za objekt, poimenovan 2014-YB35. Koliko se bo Zemlji dejansko približal, ni popolnoma jasno, menijo pa, da na približno štiri milijone kilometrov, kar je z vidika astronomije izredno malo.

Če bi zadel ob Zemljino površje, bi se sprostilo toliko energije, kot jo lahko sproži 15.000 milijonov ton eksploziva, ugotavljajo strokovnjaki. Koliko je to, si seveda ne moremo niti zamišljati … Da bo približno jasno: če pride do bližnjega srečanja, to lahko pomeni nepredstavljive podnebne spremembe, potrese in cunamije, ki bi z obličja Zemlje lahko izbrisali več držav skupaj. Majhni kamni iz vesolja se nam pogosto približajo, tako velik, kot je ta, pa menda le na vsakih 5000 let.

Profesor astronomije z univerze v Buckinghamshiru pravi, da obstaja resna nevarnost, da bi se to res zgodilo. Zadnja meritve sicer kažejo, da se mu bo Zemlja izognila.

Deli s prijatelji