RAZKOŠJE

VIDEO: Morskih lepotic 
bo letos (le) šest

Objavljeno 17. marec 2013 23.41 | Posodobljeno 17. marec 2013 23.41 | Piše: Adrian Grizold

Prihajajo tri nove ladijske velikanke: Preziosa, Norwegian Breakaway in Royal Princess.

Včeraj je valove zarezala prva od šestih novih ladij, ki se bodo letos pridružile že nekaj sto ladjam nadvse uspešne mednarodne križarske flote. Tri velikanke sledijo trendu večje, bolj pisano in na robu verjetnega, z njim poskušajo ladjarji na svoje plavajoče hotele privabiti še več potnikov. Tri manjše so iz najvišjega prestižnega razreda, vse, ne glede na velikost (dolžina znaša od 140 do 320 metrov), so vredne čez sto milijonov evrov.

Letošnji venček začenja v Franciji zgrajena velikanka MSC Preziosa italijanskega družinskega ladjarja, prva plovba jo pelje iz francoske atlantske ladjedelnice St. Nazaire do Lizbone, v Casablanco (Fes, Marakeš) skozi Gibraltar v Valencio, kulturno prestolnico Marseille in do matične luke Genove. Malce je večja od sestra Fantasie, Splendide in Divine, v družbi je niso načrtovali, podedovali so jo od nesojenega lastnika, samodržca Gadafija, ki je z njo načrtoval libijski vstop v donosni križarski posel, a je prav krvava arabska pomlad onemogočila križarjenja vzdolž večjega dela severnoafriške obale. Preziosa bo s 3500 potniki na krovu povezovala zahodno Sredozemlje z grškimi otoki. Njena posebnost je 69 apartmajev Yacht Cluba, vsak s svojim bazenčkom in butlerjem. Na ladji je ogromen akvarij s šestimi morskimi psi, tako si je zabavo pač zamislil libijski revolucionar.

Europa 2 za petične

Že v nedeljo, 17. marca, bo krenila na pot AIDAstella, ki sprejme 2200 potnikov. Tudi deseto iz niza priljubljenih klubskih ladij so zgradili v nemški ladjedelnici Meyer, plula pa bo pod italijansko zastavo. Iz Rostocka se odpravlja proti severu, križarila bo po Severnem morju med Nemčijo, Veliko Britanijo in Norveško, pozneje se bo preselila na Kanarske otoke. Na njej je na voljo 2600 kvadratnih metrov razkošnega in zastekljenega velnesa v svetlem nordijskem dizajnu, posebnost je drevored pravih brez, na ladji bodo varili celo lastno pivo.

Osmega maja se jima bo pridružila mogočna, v Papenburgu zgrajena Norwegian Breakaway za več kot 4000 potnikov z največjim vodnim zabaviščnim parkom (pet velikih toboganov) na valovih. Free Fall so poimenovali umetni slap z nekaj metrov prostega pada v veliko spiralo osrednjega bazena. Za dodatni adrenalinski izziv bo poskrbela plezalna stena, ki deloma visi nad morjem. Ladja ima igrišča za golf z osmimi luknjami ter za košarko in nogomet. Domača luka je Manhattan, od koder bo velikanka vsak teden plula proti Bermudom in Floridi. Na dvajset metrov visokem trupu sta upodobljena kip svobode in manhattanska panorama.

Tekmico dobi po oceni Berlitz Cruise Guide najboljša križarka sveta MS Evropa, tudi v St. Nazairu zgrajena Europa 2 spada v najvišjo luksuzno kategorijo, lastnik Hapag Lloyd stavi na prestiž, za samo 516 potnikov bo skrbela 700-članska posadka. Suite so velike 28 kvadratov in imajo verande. Krst bo v okviru velikega pristaniškega praznovanja 10. maja v Hamburgu. Naslednjega dne bo odplula proti Lizboni, na štirinajstdnevnem prvem križarjenju bo obiskala Amsterdam, Antwerpen, Bordeaux in Bilbao, pozneje bo križarila po Sredozemlju in okoli Arabskega polotoka.

Američani z novo Royal Princess

Američani letos prispevajo novo lepotico Royal Princess, njena znamenitost bo Sea Walk – promenada, ki je prek steklenih tal na višini 38 metrov speljana tudi nad morje, k temu sprehodu ponujajo 75 vrst martini koktajlov. Ladja, težka 140.000 ton, sprejme 3600 potnikov, ponaša se z bogatim programom za otroke, staršem je na najvišjem krovu namenjen prvi ekskluzivni nočni klub za odrasle, bolj romantičnim pa kino na prostem pod zvezdami. Krstna vožnja pelje iz angleškega Southamptona do Benetk, poleti bo najnovejša princesa kar dvanajstkrat plula med Barcelono in Benetkami z obveznim skokom do najlepših grških otokov in Istanbula.

Prihaja še superjahta Le Soleal, s katero bi bil zadovoljen celo razvajeni Roman Abramovič, omislila si jo je francoska družba Compagnie du Ponant, zgradili so jo sosedi v ladjedelnici Fincantieri. Ladja, dolga 140 metrov in sestra prav tako imenitnih Le Boreal in L'Austral, ima 132 razkošnih kabin in pet zvezdic, prvo poletje bo križarila daleč na severu v arktičnem območju. Šestindvajsetega avgusta se odpravlja na veliko pustolovščino, ko se bo skozi severozahodni prehod v 22 dneh podala od Grenlandije (okoli Aljaske) v Beringovo morje in do sibirskega Anadira. Za »skromnih« 10.591 evrov (na krovu jih potrebujete še enkrat toliko!) ste lahko zraven.

Deli s prijatelji