USPEH

VIDEO: Milorad svojo umetno roko premika z močjo misli

Objavljeno 01. marec 2015 20.45 | Posodobljeno 01. marec 2015 22.29 | Piše: A. P.

Na Dunaju so trem pacientom namestili sodobne bionične roke. Sprva so obudili živčne signale, nato pa namestili sodobni mehanizem.

V zadnjih treh letih je svetovni strokovnjak za rekonstrukcijsko kirurgijo Oskar Aszmann opravil revolucionarne operacije na treh pacientih, ki so v nesreči izgubili sposobnost uporabe roke ali so imeli prirojeno napako. Novembra je tako namestil bionično roko 21-letnemu pacientu, ki jo zdaj lahko upravlja z močjo misli. V prvem koraku je vsem obudil živčne poti iz možganov v roko, tako da je vanjo presadil nekaj mišic in živčnega tkiva iz noge. S tem se je povečala električna aktivnost v smeri možgani–roka. Nato je prizadeto roko amputiral in na njeno mesto namestil robotsko protezo. Senzorji v novi roki so se sposobni odzivati na električne impulze in možganov, zaradi česar je bolnik sposoben izvajanja vrste gibov. Po dolgotrajni rehabilitaciji naj bi s to tehniko dosegli zavidljivo stopnjo uporabe roke. »V prihodnosti bomo priča številnim novim pristopom pri rekonstrukciji rok in nog, ki bodo nadomestile izgubljene okončine,« je pojasnil profesor Aszmann. »Napredek v biologiji in v tehniki nam danes omogoča zdravljenje, na kakršno pred leti nismo mogli niti pomisliti.«

Zdravljenje poškodb, po katerih roka preneha delovati zaradi poškodovanega živca, je bilo doslej zelo neučinkovito. Po njegovi metodi so pacienti po treh mesecih sposobni dvigniti žogo, si naliti kozarec vode in uporabljati ključe. Profesor Aczmann službuje in raziskuje na Medicinski univerzi na Dunaju. Zdaj poskuša ugotoviti, kako se njegova metoda obnese dolgoročno in kako se na obrabo odziva robotska roka.  

Deli s prijatelji