UNIČENA

VIDEO: Majevska piramida končala kot makadam

Objavljeno 16. maj 2013 17.42 | Posodobljeno 16. maj 2013 17.42 | Piše: E. B.

Gradbeni delavci so uničili majevsko piramido v Belizeju, in to ne prvič.

BELPOMAN – Potrebovali so kamenje, s katerim bi zapolnili luknje na cesti, zato so podrli eno največjih majevskih piramid in to uporabili kot gradbeni material! Ali sta kriva neznanje in malomarnost gradbenih delavcev ali pa oblast, ki ni pravočasno in ustrezno zaščitila kulturnega in zgodovinskega spomenika? Kakor koli že, pomembno dediščino, visoko 33 metrov in staro najmanj 2300 let, so iznakazili mogočni delovni stroji.

Piramida v Nohmulu stoji na zasebnem zemljišču

»Kakor da bi me nekdo pošteno brcnil v trebuh,« je slabost ob pogledu na uničen kompleks v Nohmulu opisal vodja belizejskega arheološkega inštituta Jaime Awe, ki je prepričan, da so delavci in njihovi vodje dobro poznali območje, zaznamovano s številnimi majevskimi ruševinami – za katastrofo je pač kriva njihova lenoba, ker se jim ni ljubilo drugam po kamen, zato so pač tega odkrušili s piramide, tako da je nazadnje ostal samo razgaljeni osrednji del spomenika majevske kulture! »Ko samo pomislim, koliko dela in napora so morali pred tisočletji vložiti v tako zahtevno gradnjo, na razpolago pa so imeli samo najosnovnejše orodje, se kar stresem,« je povsem šokiran Awe, ki nestrpno pričakuje izsledke policijske preiskave. Če bodo dokazi zadostovali, bodo namreč gradbeno podjetje doletele ovadbe, h kaznovanju pa vse glasneje pozivajo tudi zgroženi domačini.

Piramida v Nohmulu stoji na zasebnem zemljišču, kar le še potrjuje predrznost gradbincev, po veljavni zakonodaji pa je vsa kulturna dediščina pod zaščito države, četudi ni na javnih površinah. A kot kaže, so se podobna sramotna uničenja v Belizeju že zgodila: prav gradbeniki naj bi v minulih letih za gradnjo cest oskrunili že več majevskih struktur, denimo obe piramidi v Louisvillu in center San Estevan, ameriški strokovnjaki pa ocenjujejo, da se oblasti v Belizeju očitno še vedno ne zavedajo pomena najdišč, ki so jim kulturno dediščino pošteno oplemenitila ob odkritjih v sedemdesetih in osemdesetih.

Deli s prijatelji