NAPETO

VIDEO: Leta 2017 v jedrski vojni z Rusijo?

Objavljeno 22. maj 2016 12.49 | Posodobljeno 22. maj 2016 12.49 | Piše: Ro. S.

Upokojeni britanski general Natovih sil opozarja na poteze predsednika Putina.

Putin je sodržavljanom večkrat dokazal, da je v dobri formi.

BRUSELJ – Severnoatlantska vojaška organizacija (Nato) je na meji jedrske vojne z Rusijo, opozarja upokojeni Natov general.

Če Nato ne bo okrepil svojih sil v baltskih državah, lahko pride do vojne z Rusijo, opozarja general sir Richard Shirreff, ki je bil med letoma 2011 in 2014 namestnik poveljnika Natovih sil v Evropi. Ruski napadi na članice Nata Estonijo, Litvo in Latvijo v zadnjih letih bi lahko privedli, če bi bili intenzivnejši, do katastrofe. 

Napisal je knjigo 2017: vojna z Rusijo, v kateri opisuje realna dejstva in mogoč razvoj ter potek dogodkov. Shirreff pravi: »Dejstvo je, da imajo Rusi razporejeno jedrsko orožje po vsem ozemlju, domnevno za obrambo, a bi lahko to privedlo do jedrske vojne. Predsednika Vladimirja Putina moramo soditi po dejanjih in ne besedah. Zavzel je del Gruzije, Krima in Ukrajine v zadnjih dveh letih. Uporabil je vojaško silo za dosego ciljev in jo odnesel brez posledic. Nato je po petem ustanovitvenem členu dolžan ščititi državo članico, če je ta napadena.«

Predsednik Putin bi lahko šibkost Nata v baltskih državah izkoristil za napad pod pretvezo, da gre za zaščito ruskih manjšin v državah. Kljub nedavnim dodatnim namestitvam Natovih sil v Baltiku Shirreff pravi, da bi morali izdatno povečati namestitve na omenjenem območju, saj bi s tem sporočili, da se napad ne izplača in bo kaznovan. Kritičen je tudi do zmanjšanja sredstev britanski vojski, kar po njegovih besedah ogroža varnost Velike Britanije, poroča britanski Independent.

Na posnetku si oglejte simulacijo napada ruskih lovcev na Natove ladje v Baltskem morju letos.

Deli s prijatelji