NEZADOVOLJSTVO

VIDEO: Kdo je človek, ki je na noge dvignil Bosno?

Objavljeno 08. februar 2014 15.01 | Posodobljeno 08. februar 2014 15.01 | Piše: T. L.

V petkovih protestih v BiH je nastala ogromna škoda.

SARAJEVO, TUZLA – Arhivske dokumente, ki niso bili uničeni v treh vojnah, so uničili v včerajšnjih nemirih, ki so zajeli Sarajevo in še več drugih bošnjaških mest. V protestih je zgorela neprecenljiva zgodovinska in kulturna dediščina, v treh mestih (Sarajevo, Tuzla, Mostar) pa je ranjenih 200 ljudi.

Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović je dejal, da se bodo posledice petkovega dogajanja v celoti pokazale šele v prihodnjih dneh, je pa že zdaj jasno, da je škoda velikanska, uničenih pa veliko dokumentov, ki so preživeli zadnje tri vojne vihre na tem območju. »Ko začnejo goreti arhivi neke države, je to kulturna sramota neke družbe,« dodaja. Danes so ulice Sarajeva (kot tudi Tuzle in Mostarja) mirne, na včerajšnji kaos, ki je številne spomnil na leto 1992, spominjata vonj po zažganem in uničenje, ki ga je mogoče opaziti po ulicah. 

Gasilci v Tuzli skrbijo, da se na pogoriščih kantonalne vlade v Tuzli ne bi vneli novi požari. Gorela je tudi občinska stavba in danes dokumenti, nekateri zažgani in drugi le razmetani, ležijo po ulicah v bližini občine. Za zdaj še ni znano, ali so bile uničene tudi matične knjige in druga dokumentacija, saj se pregled prostorov še ni začel.

Kdo je zakuril ogenj?

Človek, ki je po pisanju bošnjaških medijev na noge dvignil vso državo in prisilil politike k odstopom, je Aldin Širanović iz Tuzle. Na facebooku je ustanovil svojo skupino Udar in pozval meščane na demonstracije: da se preneha uničevanje dobrin te države, da se preneha kraja lastnine, ki pripada vsem, saj da narod ni neumen, je zapisal na facebooku. Sam pravi, da je proti nasilju in da je med protesti tudi sam pozival demonstrante, naj ne mečejo kamnov v zgradbe, o čemer pričajo tudi posnetki. Pravi, da ne pripada nobeni politični stranki niti ga ne more nobena stranka kupiti. Meni tudi, da so politiki uničili srednji razred in da v Bosni obstajajo le še bogati in zelo revni. 

»Leta gledam, kaj se dogaja z našimi podjetji, nekoč velikani, ki so zdaj uničeni. Mene je spodbudil tudi primer moje žene, ki kot visokoizobražena oseba že leta zaman išče zaposlitev, in ker me nepravičnost boli, sem se odločil za demokratičen način borbe ter pozval someščane, da se mi pridružijo ne demonstracijah. Imenujejo nas huligani, zato ker smo šli na ulice in zahtevali svoje pravice glede na pravice, ki mi jih zagotavlja ustava.«

Dodaja, da niso začeli razbijati niti niso napeljevali drugih k razbijanju, požigom in napadom. »Bili smo, to morate vedeti, napadeni, napadla nas je policija,« je povedal Širanović. 

Širanovića so sicer včeraj policisti prijeli, kot sam pravi, so ga tudi pretepli in odpeljali ter zadržali 20 ur. 


Slovensko zunanje ministrstvo obsoja

LJUBLJANA – Ministrstvo za  zunanje zadeve z vso pozornostjo spremlja dogajanje v Bosni in Hercegovini in obsoja izgrede posameznikov ter napade na poslopja državnih institucij, so sporočili z ministrstva, ki ga vodi Karl Erjavec.

Tovrstna dejanja se morajo umakniti strpnemu dialogu s civilno družbo, ki bo vodil v čimprejšnje potrebne in ključne reforme, nujne za razvoj države in njen napredek na evroatlantski poti, še dodajajo.

 

Deli s prijatelji