VULKAN

VIDEO: Katastrofa na pragu? Prebudil se je vulkan velikan

Objavljeno 18. avgust 2014 21.36 | Posodobljeno 18. avgust 2014 21.36 | Piše: T. L.

V manj kot 48 urah so zabeležili več kot 1200 potresov, magma pa se skuša na površje prebiti na najmanj dveh lokacijah.

REYKJAVIK – Po več kot stoletju mirovanja se kažejo znaki, da se bo prebudil veliki vulkan Barðarbunga na Islandiji. Tamkajšnje oblasti so že razglasile oranžni alarm, ki je četrti najvišji od lestvici petih stopenj alarmov. Za primerjavo: rdečega, najvišjega, razglasijo, ko se erupcija vulkana že začne ...

Na območju vulkana (gre sicer za najdejavnejši vulkan na Islandiji) so zabeležene velike seizmične aktivnosti, v manj kot 48 urah pa so zabeležili več kot 1200 potresov. In iz zgodovine je že znano: manjše erupcije so le napoved močnejšega vulkanskega delovanja.

Barðarbunga leži na jugovzhodu Islandije, na robu velikega ledenika Vatnajökulla, zadnja močna erupcija pa je zabeležena leta 1920. Izbruh vulkana lahko bistveno spremeni podobo površja in rastlinja.

Kristín Jonsdottir iz islandskega meteorološkega zavoda pravi, da se magma giblje pod ledenikom in se skuša na površje prebiti na najmanj dveh lokacijah. 

Ob novici o možni erupciji mogočnega vulkana so se številni spomnili na vulkan Eyjafjallajokull, ki je pred štirimi leti izbruhal toliko vulkanskega pepela, da je bil za nekaj dni onemogočen letalski promet.  

 

Deli s prijatelji