BEGUNSKI VAL

VIDEO: Kaos na postaji: zaradi kraje begunca poteptali

Objavljeno 18. september 2015 15.00 | Posodobljeno 18. september 2015 18.45 | Piše: T. L.

Razmere na sosednjem Hrvaškem so napete, med begunci prihaja do izbruhov jeze. Številni so se peš odpravili na pot iz Hrvaške v Slovenijo.

ZAGREB – Hrvaško notranje ministrstvo je objavilo, da je od srede do 8. ure na Hrvaško prišlo 13.300 migrantov, premier Zoran Milanović pa je zaradi izrednih razmer sklical tiskovno konferenco. Iz povedanega sledi, da bodo Hrvati, ki so jih begunci v zadnjih dveh dneh preplavili, te preusmerjali proti Madžarski, ni pa navdušen nad ravnanjem sosednjih držav.

In kakšna je sicer situacija na Hrvaškem? Napeta. Nekaj sto migrantov, ki so jih namestili v Zagrebu, se je odpravilo proti Sloveniji, kamere HTV pa so spremljale skupino beguncev, ki se je peš odpravila na mejni prehod Obrežje. Begunci tudi kar peš prečkajo reko Sotlo, se skrivajo po koruznih poljih in iščejo prehode, kjer bi se lahko izmaknili očem policistov.

Brežice: Policija pripelje begunce vsakih 5 do 10 minut image

Za 35 kilometrov 40 evrov

Hrvaški mediji tudi poročajo, da je med begunci prišlo do prvih uporov zoper hrvaške oblasti, ker jih zadržujejo v državi, v dopoldanskem času pa se vse več ljudi zadržuje na glavnem kolodvoru. Poročali smo, da se posamezne skupine beguncev s taksisti in zasebnimi prevozniki po Zagrebu dogovarjajo za prevoze do Slovenije. Taksisti za 35 kilometrov od Belega Manastira do Osijeka zaračunavajo 40 evrov po vozilu. Četverica Sircev naj bi bila nekemu Hrvatu plačala 150 evrov za prevoz z avtomobilom do Zagreba.

Spopad zaradi kart ...

Okoli 10. ure se je po poročanju Jutarnjega lista na avtobusni postaji v Osijeku zadrževalo okoli 100 beguncev, ki so se z avtobusi in taksiji odpravili v smeri Zagreba. Istočasno se je na železniški postaji nahajalo okoli 200 beguncev, pričakuje pa se še prihod novih. 

Napeto pa je stanje na vseh železniških postajah. V Belem Manastiru je prišlo do fizičnega obračuna med dvema skupinama beguncev, ki sta se sprli zaradi vstopa v prostor za nakup kart. Ena skupina je namreč vstopila v prostor in zaprla vrata, druga pa je želela vstopiti na silo. Skupini je ločilo sedem hrvaških policistov in umirilo napeto situacijo, vprašanje pa je, koliko časa bodo še lahko vzdrževali nadzor.  

... in domnevne kraje denarja

V Belem Manastiru je med begunci zavrelo zaradi domnevne kraje denarja. Enega begunca so obtožili, da je ukradel denar, in so želeli, da ga vrne, nato pa je izbruhnil pretep, v katerem je posredovala policija. Kljub temu je množica enega od beguncev poteptala, nato pa so ga nezavestnega odnesli iz množice. Njegova usoda ni znana, poroča dnevnik.hr. Kmalu je izbruhnil pravi kaos, begunci pa so se začeli obmetavati s kamenjem. Na železniško postajo je prišlo še več policistov, ki umirjajo situacijo. 

11 vagonov v Zagreb 

Poročali smo, da je promet med Hrvaško in Slovenije preko Dobrove zaprt najmanj do 18. ure. 

Namestitveni center v prostorih zagrebškega velesejma naj bi bil danes skorajda prazen. Tja napoteni begunci so namreč raje nadaljevali pot proti Sloveniji.

Hrvaška policija migrante ustavlja in jih prevaža do železniške postaje v Tovarniku. Po neuradnih ocenah policije je v Tovarniku še več kot 1000 ljudi, potem ko so malo pred 10. uro proti Zagrebu napotili vlak s 700 do 800 migranti. Kot so za STA danes povedali pri Hrvaških železnicah, je vlak z 11 vagoni iz Tovarnika prepeljal migrante v Zagreb približno ob 13. uri. Sicer pa so danes v Tovarniku pripadniki hrvaških specialnih enot.

Za begunci ostajajo smeti

Jutarnji list še poroča, da čeprav nekateri begunci v plastičnih vrečkah zbirajo smeti, so nekatera mesta, kjer začasno bivajo, zelo nasmetena, za njimi ostaja veliko embalaže, ostankov hrane in konzerv. 

Migranti so za hrvaške medije povedali, da jih ne zanima, da bi ostali na Hrvaškem, ampak si želijo v druge evropske države, kot sta Nemčija in Švedska, omenjali so tudi Avstrijo in Finsko.

Madžari gradijo, minister s prstom kaže na kritično Hrvaško 

Madžari pa še naprej razporejajo 2600 vojakov in policistov ob meji s Hrvaško in gradijo zid. Zunanji minister Madžarske Peter Szijjarto je dejal, da bi bila Hrvaška bolje pripravljena, če hrvaški premier zadnji teden ne bi napadal Madžarske zaradi njenega ravnanja z begunci. Hrvaško je obtožil, da je izgubila nadzor nad mejami in dejal, da glede na to, da se je hrvaški sistem zrušil v enem samem dnevu, Hrvaška še ni sposobna, da se pridruži schengenskemu območju.

Premier Victor Orban pa trdi, da bodo še naprej onemogočali, da bi begunci vstopali nelegalno v državo, pomoči pa ne pričakuje od nikogar. Prepričan je, da je del evropskih medijev in politikov voden od, kot je dejal, samomorilnega liberalizma, ki ogroža »naš način življenja«.  

Deli s prijatelji