NOROST

VIDEO: Islamski teroristi slavijo še ne petletnega dečka

Objavljeno 13. februar 2016 10.58 | Posodobljeno 13. februar 2016 10.59 | Piše: T. L.

Deček grozi nevernikom in razstreli avto, poln domnevnih britanskih vohunov.

LONDON – Skrajni džihadisti, ki redno skrbijo, da se na svetovnem spletu objavlja propagandni material, so šli še korak naprej: pripadniki Islamske države po smrti džihadskega Johna zdaj na posnetku slavijo novi obraz. Gre za dečka, ki so ga britanski mediji poimenovali Jihadi Junior (džihadist mlajši ali džihadski/džihadistični junior).

Dečku, ki še ni dopolnil pet let, je v resnici ime Isa. Med teroristi se je znašel zaradi svoje matere Grace Dare, ki se je po spreobrnitvi v islam pri 18 letih preimenovala v Khadijah, leta 2012 zapustila udobno življenje v Londonu in se preselila v Sirijo. Staršem se je sicer zlagala, da gre v Egipt, kjer da bo študirala, nato pa je v telefonskem klicu razkrila, da je v Siriji. Tam se je poročila z islamskim teroristom švedskega porekla, ki si je nadel ime Abu Bakr in je po nekaterih informacijah zdaj že mrtev.  

Otrok v igri med kalašnikovkami

Khadijah se je pred dvema letoma pojavila v dokumentarnem filmu britanskega programa Channel 4 News o džihadističnih nevestah, ki so pobegnile iz Velike Britanije, da bi se pridružile terorističnim skrajnežem. Khadijah se nikoli ne loči od svoje kalašnikovke, spremlja jo tudi med nakupovanjem v trgovini. V dokumentarcu je bilo mogoče videti Iso, ki je tedaj komaj stal na nogah, a se je že igral med puškami. Na svojem twitterju je prav tako objavila fotografijo dečka, ki je v rokah držal AK-47 in je presenetljivo podoben dečku, ki nastopa v videu, v katerem razstreli avto z domnevnimi britanskimi vohuni.  

Grožnje nevernikom

Da gre za vnuka Iso, je prepričan Henry Dare. In kaj na posnetku teroristi s pomočjo dečka sporočajo svetu? Otrok v maskirni vojaški uniformi grozi vsem nevernikom s smrtjo. Teroristi so najprej posneli priznanja domnevnih vohunov, ki v arabščini pravijo, da so vohunili za britansko vlado, nato pa zagrozijo Britancem in Davidu Cameronu.

»Najprej v Sirijo pošljete vohune in potem vaši ljudje tisoče kilometrov daleč s pritiski na gumbe pobijajo naše brate. In danes bomo pobili vaše vohune, saj so pomagali ubiti naše brate,« kričijo borci Islamske države. nato pa mali Isa s pritiskom na gumb razstreli vozilo, v katerem naj bi bili vohuni. Ob koncu posnetka Isa zmagoslavno stoji ob avtu.

Henry Dare je obupan: že večkrat je medije prosil za pomoč, da bi dečka rešili iz krempljev džihadistov. Ko je videl posnetek, je ves obupan dejal, da je deček še premajhen, da bi vedel, kaj počne. Trdi, da je le nekaj dni pred objavo posnetka z vnukom govoril po telefonu in da ga je ta prosil, naj ga reši. 

S hčerjo oče ne želi imeti več nobenega stika, nanjo pa je besen, ker teroristi otroka izkoriščajo v propagandne namene. 

Deli s prijatelji