SKRITA KAMERA

VIDEO: Imate prestižni iphone? Poslušajte izpovedi uničenih delavcev

Objavljeno 19. december 2014 15.56 | Posodobljeno 19. december 2014 15.56 | Piše: T. L.

Novinar pod krinko razkriva: »Kadar koli sem stopil v spalnico, se nisem hotel več premakniti. Tudi če sem bil lačen, nisem hotel vstati in iti po hrano. Želel sem le ležati in počivati. Zaradi stresa nisem mogel spati ponoči.«

O nečloveških razmerah, v katerih v kitajskih tovarnah sestavljajo slovite in prestižne Applove igračke, je bilo že precej napisano. Tudi o tem, da so pred poslopji zaščitne mreže, ki preprečujejo poskuse samomora izčrpanih in slabo plačanih kitajskih delavcev, ki mesečno niti približno ne zaslužijo toliko denarja, kot ga dobi Apple s prodajo le enega telefona. Leta 2010 je namreč zaradi grozljivih delovnih razmer v tovarni Foxconn (ki velja za največjega proizvajalca delov za Applove igračke, delajo pa tudi za druge tehnološke gigante) 14 delavcev storilo samomor. Tedaj se je Apple zavezal, da bodo vzpostavili standarde za izboljšanje položaja delavcev, kar pa jim očitno ni šlo najbolje od rok ...   

18 dni brez prostega dne, iz postelje jih ne spravi niti lakota

Da se prakse niso spremenile, dokazuje zadnji dokumentarec, ki ga je za oddajo Panorama pripravil britanski BBC. S skrito kamero so namreč novinarji pod krinko snemali razmere, v katerih delajo zaposleni v podjetju Pegatron na obrobju Šanghaja. V dokumentarcu je mogoče videti utrujene delavce, ki ne zmorejo zdržati 12-urnih izmen in spijo kar na delovnem mestu. Naslonijo glavo na delovno površino in si vsaj malce odpočijejo. 

Eden od novinarjev BBC, ki je delal v tovarni, kjer izdelujejo dele za 'vroči' Applov iphone 6, je moral delati 18 dni zaporedoma. Brez prostega dne, čeprav je zanj večkrat zaprosil. Neki drug novinar, ki je prav tako delal v Pegatronu, njegova najdaljša izmena pa je trajala celo 16 ur, je tako opisal razmere: »Kadar koli sem stopil v spalnico, se nisem hotel več premakniti. Tudi če sem bil lačen, nisem hotel vstati in iti po hrano. Želel sem le ležati in počivati. Zaradi stresa nisem mogel spati ponoči.«

Na posnetku je mogoče videti delavke in delavce, ki testirajo Applove telefone in med njimi ni niti enega, ki bi bil buden! Vsi spijo ob svojih mizah ...  Apple predstavlja kot popolnega delodajalca, gre pa le za lažno predstavitev, je za oddajo povedal eden od delavcev. »Mislim, da jim je popolnoma vseeno za delavce.« 

Apple: Nihče drug ne vlaga toliko v izboljšavo razmer kot mi

Novinarji BBC so želeli pridobiti izjavo nekoga iz Appla, vendar so to odbili in so le poslali izjavo, v kateri so zapisali, da nobeno drugo podjetje ne vlaga v izboljševanje razmer in varnostnih delovnih razmer kot Apple – in da bodo razmere še izboljšali.

Medtem ko bi morale biti opravljene nadure v tovarnah prostovoljne, nobeden od novinarjev, ki so delali v tovarni, pravzaprav ni imel izbire; moral je delati. Nekateri so se morali pred delom in po njem še udeleževati sestankov, medtem ko so prosti čas preživljali v majhnih spalnicah, v katerih se je gnetlo po 11 ljudi.

Se v Pegatronu šalijo? Trdijo, da je »varnost delavcev na prvem mestu«

Iz Pegatrona so komentirali, da bodo preiskali vse obtožbe iz novega dokumentarca in naredili vse potrebno, da bi se ti problemi rešili in da je zanje »varnost delavcev na prvem mestu«. 

Poleg tovarn Pegatrona so novinarji raziskovali tudi razmere na indonezijskem otoku Bangka, kjer v izjemno težavnih razmerah pri iskanju kositra delajo tudi otroci. Razmere so takšne, da delavcem in otrokom nenehno grozi, da jih bo zasulo. Skupine, ki delajo v teh majhnih rudnikih in za katere delajo tudi otroci, kositer nato prodajo večjim posrednikov, ti pa Applovim dobaviteljem. V Applu pravijo, da gre za precej zapleteno situacijo, saj da posredniki kupujejo materiale od desettisočev majhnih rudnikov. So pa sporočili, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se situacija popravi. 

Izsek iz oddaje Panorama: 

 

Celotna BBC-jeva oddaja Panorama o izdelovanju Applovih igračk v Pegatronu (opomba: spletna stran Novic se osveži vsakih 10 minut):

Deli s prijatelji