V ZRAKU

VIDEO: Hvaležna, da ni umrla: Slišal se je glasen pok in videla bela svetloba

Objavljeno 01. maj 2016 11.56 | Posodobljeno 01. maj 2016 11.57 | Piše: T. L.

Nad Londonom je bilo pred dnevi živahno. Kar dve letali je zadela strela. O izkušnji so spregovorili potniki.

Fotografija je simbolična.

LONDON – Potniki letala British Airways so med sredinim letom iz Prage do Londona tik pred pristankom na tamkajšnjem letališču Heathrow doživeli pravi mali šok. Letalo je namreč zadela strela, dogodek pa so ujele tudi kamere. Letalo je na srečo varno pristalo, potniki pa so se po družabnih omrežjih razpisali o izkušnji in izrazili hvaležnost ob varnem pristanku na trdnih tleh. To pa ni bilo edino letalo, ki ga je tega dne nad Londonom zadela strela: podobno se je zgodilo letalu letalske družbe Icelandair. Tudi to je varno pristalo na Heathrowu.

V letalski družbi British Airways so za BBC povedali, da so letala zgrajena, da lahko prenesejo udare strel, pred naslednjim letom pa so letalo podrobno pregledali. Tiskovni predstavnik letalske družbe BA je pojasnil, da so strele pogost pojav in da je tudi letalska posadka izurjena, da reši tovrstne situacije. 

Eden od potnikov na letalu je izkušnjo opisal kot nenadno belo svetlobo, drugi so slišali pok, ko je strela udarila v letalo. 

Liz Dobson, ena od potnic, je po za Evening Standard pojasnila: »Zgodilo se je nenadoma. Slišal se je res glasen pok in videla se je bela svetloba. Česa takega si res ne želiš med letom.«

Catherine Mayer, ki je letela z letalom islandske letalske družbe, je dogodek opisala s podobnimi besedami. Ob tem pa še dodala, da so bili potniki na letalu preplašeni in v stresu. Islandsko letalo so po pristanku pregledali, poškodb niso odkrili, zato je bilo letalo v zraku že pozno zvečer istega dne, je povedal tiskovni predstavnik letalske družbe Icelandair.

V povprečju pa letala komercialnih letov strela zadene enkrat letno, kaže raziskava univerze v Cardiffu.

Deli s prijatelji