PREVERILA CENE

VIDEO: Hrvaške gostince razkrinkal na youtubu

Objavljeno 22. avgust 2016 11.46 | Posodobljeno 22. avgust 2016 11.46 | Piše: B. K. P.

Hrvata sta igrala domačinko in turista in po lokalih naročala kave.

Hrvaška poka po šivih od množice turistov, ki so zavzeli skorajda vsak kotiček ob morju. Turistični delavci si manejo roke, nekateri pa so se odločili zaslužek v teh nekaj mesecih, ko je turistična sezona na vrhuncu, povečati tudi na bolj podle načine. Nič hudega sluteče turiste, ki se morda nekoliko preveč sprostijo in ne pogledajo natančno računa ali pa ob vračilu ne preštejejo vsake kune in lipe, so začeli nemalo kje preprosto goljufati. In mladec, na kanalu youtube se predstavlja kot Leon Žilavi, se je odločil, da nekaj takšnih, ki na turiste prežijo v Poreču, razkrinka. S prijateljico, ki je želela ostati anonimna, sta obiskala kavarno, in medtem ko je ona kavo naročila v hrvaškem jeziku z lokalnim naglasom, se je Leon z natakarji pogovarjal v angleščini.

Prva je na teraso lokala sedla »domačinka«. Natakar, ki se je ob prevzemu naročila z njo še nekoliko pošalil, ji je že po nekaj minutah prinesel želeno kavo z vrečico sladkorja (najprej se je pozanimal, ali želi beli ali rjavi sladkor) in kozarec vode ter račun za 8 kun. Nato je v isti lokal, za isto mizo, sedel Leon in pri istem natakarju naročil enako kot njegova prijateljica, le da v angleščini. Nekaj minut pozneje je kavo dobil, a brez sladkorja, brez kozarca vode in brez računa. Ko je Leon natakarja priklical, da želi plačati, je ta od njega kar brez računa zahteval deset kun. Za račun je moral Leon posebej prositi in ga je tudi dobil, a z zneskom desetih kun za kavo. V drugem lokalu se je zgodba ponovila: »domačinka« je bila postrežena korektno in za kavo plačala toliko kot v prejšnjem lokalu, medtem, ko je »tujec« znova ostal brez vode in sladkorja ter plačal dve kuni več za enako kavo.

»Kot ste lahko videli na posnetku, odnos do domačih in tujih gostov ni enak. Dobil nisem niti vode niti sladkorja, ki sem ga moral s sosednjih miz vzeti sam,« zaključi Leon svoj, kot ga je poimenoval, socialni eksperiment, ki nikakor ni voda na mlin hrvaškim turističnim delavcem, ti so si tudi to sezono po pričevanju turistov pridobili že kar nekaj črnih pik z izkoriščanjem in goljufanjem. 

Poglejte si posnetek, ki razkriva vse:

Deli s prijatelji