TRAGIČNO

VIDEO: Grozljivo: tako je padel žerjav in jih pokopal pod sabo

Objavljeno 12. september 2015 12.18 | Posodobljeno 12. september 2015 12.18 | Piše: STA, T. L.

Po zrušenju žerjava še panični stampedo. V tragediji je umrlo najmanj 107 ljudi.

Ogled kraja nesreče.

MEKA – V Savdski Arabiji so sprožili preiskavo nesreče, v kateri je žerjav v petek pod seboj pokopal najmanj 107 ljudi, najmanj 230 ljudi pa je bilo ranjenih, poroča britanski BBC. Ogromen žerjav se je zrušil na del Velike mošeje, ki je bila takrat polna vernikov. Zrušenju je sledil paničen stampedo, ki je terjal še dodatne žrtve.

Tragedija je okrepila že dalj časa prisotne kritike zaradi slabih varnostnih standardov na gradbišču pri Veliki mošeji v Meki. Tam trenutno stoji kar okoli 15 velikih žerjavov, na območju mošeje pa je bilo v času nesreče v petek popoldne kar okoli 800.000 ljudi, piše BBC.

Vodja savdske agencije za civilno zaščito Sulejman Bin Abdulah al Amr je sicer dejal, da se je žerjav zrušil zaradi nenavadno silovitih vetrov in deževja, ki so v petek popoldne zajeli mesto.

Meka se sicer pripravlja na vsakoletno veliko muslimansko romanje hadž, v okviru katerega bo mesto še ta mesec preplavilo več sto tisoč vernikov z vsega sveta.

Oblasti v Meki so lani zaradi vse večjega števila verujočih začele širiti prizorišče za 400.000 kvadratnih metrov, da bi lahko naenkrat sprejelo do 2,2 milijona ljudi. Padli žerjav je sodil k delovnim strojem na gradbenem območju.

Deli s prijatelji