NAPADI

VIDEO: Grozljivka na robu EU: proti džihadistom v boj tudi otroci

Objavljeno 08. oktober 2014 13.03 | Posodobljeno 08. oktober 2014 13.04 | Piše: P. Pa.

S tanki in z naprednim orožjem se džihadisti bojujejo proti družinam, ki so še ostale v mestu Kobane, tik ob turški meji.

Borijo se tudi otroci.

KOBANE, BEOGRAD – Otroci oboroženi s kalašnikovkami se borijo, da bi obranili sirsko mesto Kobane. Niti zračni napadi, ki jih vodijo ameriške zračne sile, niso mogli zadržati in zaustaviti napredovanja Islamske države. Na twitterju se tako vsako uro pojavlja več fotografij, ki kažejo kurdske družine, kako se borijo in poskušajo zaustaviti islamske fanatike, ki že več mesecev osvajajo mesto za mestom.

Na tisoče civilistov je že zapustilo svoje domove ob sirsko-turški meji, potem ko jih je kurdska vojska opozorila, da jih nihče ne more obvarovati pred napadi Isisa, dokler bo turška vlada stala ob strani in ne bo storila nič, da bi jim pomagala.

 

V ponedeljek je bilo šest zračnih napadov, ki so nekoliko upočasnili islamiste, uničili so štiri njihova vozila z razstrelivom, tank in ubili nekaj džihadistov. Čeprav kurdska zastava še vedno plapola v središču mesta, trdijo, da bo mesto kmalu padlo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je opozoril, da brez kopenske pomoči ne bo mogoče rešiti mesta.

Džihadisti napredujejo tudi zato, ker so veliko bolje in močneje oboroženi kot Kurdi. Napadajo jih s tanki in z naprednim orožjem. Na enem izmed posnetkov, ki je zakrožil po spletu, džihadist pojasnjuje, da jim je hrib, ki gleda na mesto, uspelo zavzeti ob božji pomoči. Pravi, da so islamski vojaki in da bodo uničili nevernike ter zavzeli mesto Kobane. »Niti zračni napadi nam ne bodo preprečili, da bi zavzeli mesto.«

Turške oblasti poročajo, da je bilo ubitih najmanj devet oseb, več deset jih je bilo poškodovanih v protestih, ki so potekali po Turčiji. Kurdi prosijo turško vlado, naj jim vendarle priskoči na pomoč pri obrambi kurdskega mesta.

 

Ostre sankcije proti teroristom

Medtem ko se borijo v Siriji, pa je srbsko tožilstvo vložilo obtožnico proti petim osebam, ki so osumljene terorizma – financiranja, organiziranja in sodelovanja v bojih v Siriji. Obtožnico so vložili proti Abidau Podbićaninu (35), Seadu Plojoviću (31), Tefiku Mujoviću (34), Izudinu Crnovršaninu (35) in proti Feratu Kasumoviću (30). Plojović, Crnovršanin in Kasumović so v priporu od marca, Podbićanin in Mujović pa sta na begu, za njima je izdana tiralica.

Tožilstvo sumi, da sta Podbićanin in Mujović v začetku leta 2013 navezala stik s teroristično organizacijo Islamska država Iraka in Leanata (IS) in s Fronto Al-Nusera, ki so po odloku Združenih narodov proglašene za teroristične organizacije, njihov cilj pa je nasilno prevzeti oblast v Siriji. Omenjena naj bi bila v Srbiji, Bosni, na Hrvaškem, Avstriji, Nemčiji in Luksemburgu od somišljenikov zbirala denar in financirala odhod Srbov in drugih na teroristična usposabljanja in nato v Sirijo na bojišče.

Prejšnji teden je srbski parlament sklenil, da bodo zaostrili ukrepe proti državljanom, ki sodelujejo v vojnih konfliktih po vsem svetu. Zaporna kazen je lahko dolga od šestih mesecev do desetih let.

 

Deli s prijatelji