MOČ NARAVE

VIDEO: Grozljivi neurji, ki pretresata Evropo

Objavljeno 08. februar 2016 18.15 | Posodobljeno 08. februar 2016 18.16 | Piše: STA, T. Pa.

Nad Veliko Britanijo divja Imogen, nad Nemčijo pa Ružica.

Nadaljevalo se bo nestanovitno vreme.

LONDON, DÜSSELDORF – Nad deli juga Velike Britanije se je danes razdivjal vihar Imogen, zaradi katerega je brez elektrike ostalo več kot 13.000 domov, moten je železniški promet, odpovedali so več trajektnih povezav preko Rokavskega preliva. Iz Nemčije pa poročajo o viharju Ruzica oz. Ružica, zaradi katerega so v več mestih odpovedali karnevalske povorke.

Imogen z rekordnimi vetrovi

Imogen je nad jugozahod Anglije, južni in osrednji Vels ter območje Midlands prinesla nalive in močne vetrove. Pozneje se bo po napovedih vremenoslovcev vihar premikal proti vzhodu, navaja britanski BBC. Zaradi neurja je moten železniški promet, odpovedali so nekatere trajekte preko Rokavskega preliva, voznikom pa svetujejo večjo pozornost. Britanski meteorološki urad je svarilo stopnje »bodite pripravljeni« izdal za Vels, jugozahod Anglije, London in jugovzhod Anglije. Obalna območja bi bila lahko izpostavljena visokim valovom in lokalnim poplavam.

Po navedbah BBC tako močnih vetrov na tako obširnih območjih ni bilo od zime leta 2013 in 2014. Na več krajih so zabeležili hitrost vetrov od 110 do 130 kilometrov na uro, napovedujejo pa celo hitrosti do 155 kilometrov na uro. Prav tako bi lahko zabeležili izjemno visoke valove, celo več kot 14 metrov.

Ružica kvari praznovanje

O neurju, ki ga je prinesel ciklon Ružica, pa poročajo iz Nemčije. Zaradi vremenske ujme (nemški meteorološki urad je napovedal močne sunke vetra) so morali prvič po 25 letih s težkim srcem odpovedati več tradicionalnih pustnih karnevalskih povork na tako imenovani rožnati (pustni) ponedeljek, med drugim v Düsseldorfu in Mainzu. Kljub vremenu pa se je pustno rajanje nadaljevalo v Kölnu, a brez običajnih 500 konjev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega se je zaradi neurja karnevalske povorke odločilo odpovedati še nekaj drugih mest. V središčih karnevalskega dogajanja so sicer ob letošnjem pustu iz strahu pred terorizmom in po silvestrskih napadih na ženske močno okrepili navzočnost policije.

Deli s prijatelji