PROTESTNIKI

VIDEO in FOTO: V izbruhu nasilja sredi Pariza poškodovanih 40 ljudi

Objavljeno 15. junij 2016 00.21 | Posodobljeno 15. junij 2016 00.22 | Piše: STA, Mo. S.

Policija je ocenila, da se je protesta v Parizu udeležilo med 75.000 in 80.000 ljudi, po vsej Franciji pa najmanj 125.000.

PARIZ – V francoski prestolnici Pariz in okoli 50 drugih mestih po državi danes poteka nov val sindikalnih protestov proti reformi trga dela, na katerih se je po ocenah organizatorjev zbralo več kot milijon ljudi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je ob robu protesta v Parizu več sto zamaskiranih protestnikov metalo predmete v pripadnike varnostnih sil. Na policiste so metali lesene panele in tlakovce, sežigali smetnjake, uničevali izložbena okna. Policija je odgovorila z vodnimi topovi. Po podatkih policije je bilo ranjenih 40 ljudi, od tega 29 policistov, 73 protestnikov so aretirali.

Upravljavec Eiffelovega stolpa, ki ga je lani obiskalo sedem milijonov ljudi, pa je v času evropskega nogometnega prvenstva, ko je prestolnica še bolj kot sicer polna tujcev, moral danes zapreti stolp zaradi udeležbe dela uslužbencev na protestih. Zaprli so ga, ker obiskovalcem ne bi mogli zagotavljati ustreznih storitev in varnosti, so sporočili iz družbe Sete.

V Pariz s 600 avtobusi

Gre za najnovejše sindikalne proteste in stavke, ki so se začeli 9. marca in so izraz nasprotovanja reformi trga dela. Zaradi stavk sta resno motena železniški in letalski promet, prišlo je tudi do pomanjkanja goriva in kupov smeti na pariških ulicah.

Proteste in stavke sindikati organizirajo po odločitvi vlade premierja Manuela Vallsa, da reformo trga dela sprejme brez glasovanja v parlamentu.

Oblasti, ki so zaradi evropskega prvenstva 2016 in nevarnosti terorizma še dodatno okrepile varnost v Parizu, so se bale, da bi današnji protesti lahko privedli do nasilja, kar se je delno že uresničilo. Te bojazni je okrepil ponedeljkov umor policista in njegove soproge v severnem predmestju Pariza, ki ga je izvedel domnevni pripadnik skrajne skupine Islamska država. Organizator današnjih protestov, drugi največji sindikat v državi CGT, je protestnike iz vse države pripeljal v Pariz s 600 avtobusi. Po ocenah organizatorjev naj bi se jih danes samo v Parizu zbralo milijon.

Policija je ocenila, da se je protesta v Parizu udeležilo 75.000 do 80.000 ljudi, po vsej Franciji pa najmanj 125.000. Policija in sindikati sicer dajejo zelo različne podatke o udeležbi tudi drugod. V Marseillu naj bi bilo po podatkih sindikatov 140.000 ljudi, policije pa okoli 5000. CGT upa, da se jim bo danes pridružilo še več ljudi kot 31. marca, ko je v 250 krajih po državi po ocenah organizatorjev protestiralo 1,2 milijona ljudi, po ocenah policije pa 390.000.

Stavka pilotov letalske družbe Air France, ki je prizadela vsak peti let, naj bi se končala danes, stavka v nacionalnem železniškem podjetju SNCF pa traja že 14 dni. Stavke in protesti še dodatno slabo vplivajo na turizem, ki je že tako prizadet zaradi terorističnega napada v Parizu novembra lani.

Deli s prijatelji