JEZNI

VIDEO in FOTO: Tako se je Trump plazil skozi ograjo

Objavljeno 30. april 2016 10.43 | Posodobljeno 30. april 2016 11.19 | Piše: STA, T. L.

Obkrožen z varnostniki, ki so nadzorovali vsak njegov gib, se je Trump tihotapil do hotela. Pred njim so ga namreč čakali besni protestniki.

Protestniki so Trumpu sporočili, da ni dobrodošel. Primerjali so ga z Adolfom Hitlerjem.

SAN FRANCISCO – Newyorški milijarder Donald Trump se je v petek na državni konvenciji republikanske stranke Kalifornije pošalil, da se je počutil kot med prečkanjem meje, ker se je moral na poti do hotela plaziti skozi ograjo pri zadnjih vratih, saj so prostor pred glavnimi vrati preplavili protestniki z mehiškimi zastavami.

Podoben sprejem je Trump doživel že v četrtek na zborovanju na jugu Kalifornije, kjer je množica protestnikov napadla njegove podpornike in se spopadla s policijo, ki je aretirala 20 ljudi.

V petek so pri San Franciscu protestniki metali jajca v policiste, ki so jim preprečili dostop do hotela, kjer je potekala republikanska državna konvencija. Zbralo se jih je več sto, poskušali pa so tudi priti čez ograjo, ki so jo postavili policisti. Nosili so napise »Brez sovraštva, brez rasizma, brez Trumpa«, »Trump je sodobni Hitler«.

Tudi v dvorani ni bilo preveč sproščeno, saj je vodilni republikanski predsedniški kandidat strankarskim veljakom zagrozil, naj ga podprejo, sicer bo moral zmagati brez njih.

Kalifornija bo imela strankarske volitve 7. junija in v normalnih razmerah bi bile nepomembne, ker bi bila tekma že odločena. Tokrat še ne bo in Trump bo moral zmagati, če želi zbrati 1237 delegatov za nacionalno konvencijo stranke konec junija v Clevelandu, kar je potrebno za osvojitev nominacije.

Cruz in Kasich še vztrajata

V tekmi še vztrajata teksaški senator Ted Cruz in guverner Ohia John Kasich, ki nimata možnosti osvojitve 1237 delegatov, vendar pa lahko to preprečita Trumpu, nakar bi se delegati nacionalne konvencije v drugem krogu volitev lahko odločali za koga drugega kot za Trumpa.

Ta je doslej osvojil 996 delegatov, Cruz jih ima 565 in Kasich 153. Kalifornija, kjer v anketah vodi Trump, jih bo razdelila 172. Pred tem bodo pomembne volitve potekale v torek v Indiani, kjer Cruz mora zmagati, če želi ohraniti upanje, da Trumpu odvzame potrebne delegate za osvojitev predsedniške nominacije.

V petek mu je podporo izrekel republikanski guverner Indiane Mike Pence, ki je ob tem zatrdil, da nima nič proti Trumpu, ampak bo volil Cruza. Predčasna izbira podpredsedniške kandidatke Carly Fiorina Cruzu ni prinesla dodatne podpore v anketah, mu je pa za kampanjo navrgla okrog dva milijona dolarjev.

Trumpa podprl Tyson

Trumpa pa je podprl nekdanji svetovni prvak v boksu Mike Tyson. Cruz je nemudoma opozoril, da je bil Tyson obsojen zaradi posilstva, in se vprašal, ali je to način, kako namerava Trump zbirati ženske glasove. Trump napada demokratsko kandidatko Hillary Clinton, da igra na žensko karto, in nekdo v njeni kampanji se je spomnil domiselnega odgovora. Začeli so namreč izdajati »žensko karto« njenim podpornikom.

Vse bolj kaže, da se bosta novembra na splošnih volitvah pomerila Trump in Clintonova, ki bo po mnenju strankarskih strategov, operativcev in aktivistov zanesljivo nasledila Baracka Obamo v Beli hiši.

Medij Politico je opravil raziskavo med omenjenimi v desetih ključnih zveznih državah in ugotovil, da 99 odstotkov demokratskih strategov niti najmanj ne dvomi o zmagi Clintonove, vendar pa je enakega mnenja tudi tri četrt republikanskih. Republikanski analitiki v Pensilvaniji, Ohiu, Floridi, Virginiji, Severni Karolini, Nevadi, Wisconsinu in New Hampshiru menijo, da bo pri njih slavila Clintonova.

 

Deli s prijatelji