GROZLJIVO

VIDEO in FOTO: Nočna mora se nadaljuje, mrtve protestnike pokrivajo

Objavljeno 20. februar 2014 11.28 | Posodobljeno 20. februar 2014 12.54 | Piše: STA, P. J.

Grozljive fotografije s kijevskih ulic so preplavile svet. Čeprav naj bi sklenili premirje, se nasilni obračuni nadaljujejo.

KIJEV – Kljub premirju, ki so ga po torkovem krvavem nasilju v Kijevu ponoči sklenili opozicijska voditelja Vitalij Kličko in Arsenij Jasenjuk ter ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, je več sto oboroženih protestnikov davi napadlo policijske barikade na kijevskem Trgu neodvisnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Okoli tisoč ranjenih

Protestniki, ki so ponovno osvojili barikade na vhodu na kijevski trg, središče tri mesece trajajočih protivladnih protestov, so v policiste metali molotovke in kamne, ti pa so odgovorili z gumijastimi naboji in s solzivcem. Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva je bilo v spopadih ranjenih 20 policistov. »Ostrostrelci streljajo na policijo,« je na svoji spletni strani zapisalo ministrstvo in dodalo, da protestniki uporabljajo prave naboje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah AFP naj bi bilo ranjenih vsaj osem protestnikov, od tega dva huje.

V Kijev so medtem prispeli zunanji ministri Nemčije, Francije in Poljske, Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius in Radoslaw Sikorski, ki se bodo srečali z Janukovičem. Ta je po torkovem nasilju, v katerem je bilo ubitih vsaj 28 ljudi, okoli tisoč pa ranjenih, za danes razglasil dan žalovanja. Fabius je pred odhodom v Kijev dejal, da se EU pripravlja na uvedbo sankcij proti tistim, ki so odgovorni za nasilje v Ukrajini. Po sestanku bodo odpotovali v Bruselj, kjer bodo s preostalimi zunanjimi ministri EU razpravljali o ukrajinski krizi.

Evropa mora ukrepati

Zunanji ministri EU bodo danes na izrednem sestanku v Bruslju zaradi stopnjevanja nasilja nad protestniki v Ukrajini, ki je zahtevalo najmanj 26 življenj, znova razpravljali o uvedbi sankcij proti Kijevu. Ključni igralki, Nemčija in Francija, se zavzemata za sankcije, kar kaže na to, kakšno odločitev je pričakovati danes.

Zunanji ministri so o možnosti sankcij proti Kijevu – omejitvi potovanja v Unijo, zamrznitvi premoženja odgovornim za nasilje in drugih ukrepih – razpravljali pred dobrim tednom, a takrat ni bilo soglasja za to potezo. Zdaj pa po sredinem pozivu nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda k uvedbi sankcij proti Kijevu kaže, da bodo članice ta kazenski ukrep verjetno podprle.

K ukrepom proti odgovornim za nasilje sta pozvala tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je v telefonskem pogovoru ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča pozval k takojšnji ustavitvi nasilja.

Deli s prijatelji