POPLAVE

VIDEO in FOTO: Katastrofi ni videti konca, nasip ni zdržal

Objavljeno 18. maj 2014 14.08 | Posodobljeno 18. maj 2014 13.56 | Piše: STA, T. L.

Poplave zahtevajo vse več življenj, na severu BiH se razmere zaostrujejo, reke pa se nič ne umirjajo.

 ŠABAC, BIJELJINA – Napete razmere in reševalne akcije so se v poplavljenih delih Srbije in BiH nadaljevale vso noč. V srbskem mestu Šabac so se izognili najhujšemu, saj so nasipi zdržali poplavni val na Savi. Kritičnejše pa je na severu BiH, kjer je voda narasle Save pri mestu Bijeljina na več mestih predrla nasipe. Število uradno potrjenih žrtev narašča.

Reševalec se je zadnji hip rešil

Srbski Telegraf poroča, da je ruski reševalec, o katerem so včeraj spletna omrežja poročala, da je med evakuiranjem prebivalcev v srbskem Obrenovcu umrl, preživel. Reševalec je namreč padel s čolna, na srečo pa se je pravočasno oprijel drevesa in se zaustavil. Odplaval je do ene od poplavljenih stavb, od koder ga je rešila policija.

Vsi, ki jih poplave ogrožajo, lahko v primeru nevarnosti pokličejo brezplačno številko 112, in sicer ne glede na omrežje, iz katerega kličejo.

Srbski premier Aleksandar Vučić je sporočil, da se je po 11. uri začela evakuacija Sremske Rače. Evakuacija delavskega naselje poteka pri rudniku Drmno, reka Mlava, ki je v soboto zvečer prebila nasipe, pa ogroža tudi termoelektrarno in rudnik Kostolac. 

V Beogradu Sava rahlo narašča, je pa situacija po navedbah pristojnih oblasti pod nadzorom. Vrhunec poplavnega vala pričakujejo v torek ali sredo.

image
a:1:{s:11:"description";s:27:"Fotografija je simbolična.";}

Šabac so obranili

V Šabcu so preživeli razmeroma mirno noč: 20 kilometrov nasipov iz vreč iz peska bi po besedah obrambnega ministra Bratislava Gašića moralo zdržati narasle vode, tudi nov poplavni val Save, ki ga pričakujejo zvečer. Zaščitene naj bi bile tudi nekatere kritične točke v okolici mesta. Doslej najvišja gladine Save je bila 590 centimetrov, danes je dosegla 660 centimetrov. Zaradi naraščanja so odredili evakuacijo devetih vasi na območju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dokaj stabilno je tudi v Sremski Mitrovici, kjer se gladina Save celo znižuje, medtem ko so se v najhuje prizadetem Obrenovcu nedaleč od Beograda vso noč nadaljevale evakuacije, ki bodo trajale, dokler bodo ljudje ogroženi. Tudi tu je voda že nekoliko upadla in evakuacije zdaj izvajajo s tovornjaki, ne s čolni.

Na območju celotne države se je poleg tega normalizirala oskrba z električno energijo – te nimajo le gospodinjstva, ki so poplavljena, in tista, ki se napajajo iz poplavljenih transformatorskih postaj. V Obrenovcu in mestih, kjer je situacija najhujša, je električni tok izključen.

BiH: nasip popustil pod pritiskom Save

O kritičnih razmerah poročajo s severa BiH, kjer je pri Bijeljini nasip na Savi popustil na štirih mestih, zato so se začele evakuacije prebivalstva. Po besedah župana mesta Nića Mićića jih bodo na varno prepeljali približno 10.000. Sava je tu višja od devetih metrov.

Po poročanju portala klix.ba je Sava zjutraj prebila nasip v Orašju, kjer bo poplavila skupnosti Vidovice in Kopanice, zato zdaj poteka evakuacija prebivalstva. 

Ogrožen več kot milijon ljudi

Vsega skupaj je v državi zaradi poplav in zemeljskih plazov ogroženih 1,2 milijona ljudi, število žrtev pa narašča. Direktor policijske uprave v Republiki srbski Gojko Vasić je v soboto zvečer potrdil, da je življenje izgubilo najmanj 16 ljudi. Na novinarski konferenci v Banjaluki je dejal, da jih je največ, devet, umrlo v Doboju, ki je bil skoraj tri dni odrezan od sveta. Mediji poročajo o najmanj 20 smrtnih žrtvah.

V Srbiji je umrlo najmanj pet ljudi, a so v soboto sporočili, da so v krajih, kjer so se vode deloma umaknile, našli še več trupel. Pred koncem reševalnih operacij sicer ne nameravajo sporočati števila žrtev. Z območij, ki jih že od srede minulega tedna ogrožajo poplave, so doslej evakuirali približno 20.000 ljudi.

image

Na prizadeto območje še naprej prihaja pomoč iz številnih držav, tako iz Rusije, ZDA, EU in bližnje regije. V osrednjo Srbijo je tako med drugim danes na tovornjakih že prispela pomoč, ki jo je poslala misija EU na Kosovu Eulex, v državo pa sta prileteli tudi dve ruski letali s humanitarno in tehnično pomočjo.

Kritično tudi na Hrvaškem

Iz Hrvaške poročajo o upočasnjevanju naraščanja Save v brodsko-posavski županiji pri Slavonskem Brodu in Slavonskem Šamcu. Po drugi strani pa je stanje še vedno kritično v vukovarsko-sremski županiji na vzhodu Hrvaške, kjer Sava prebija nasipe, med evakuacijo pa sta po poročanju hrvaških medijev izginila dva človeka. Iz več krajev, med drugim Gunje in Račinovca, evakuirajo prebivalce. V mestu Županja medtem gladine Save že več ur stagnira.

Jasminko Bukna se je iz Gunje javil za 24sata.hr in povedal, da je vse poplavljeno. »V moji bližini ni nihče ogrožen. Evakuacija poteka. V zadnji uri se je gladina zvišala za 4 do 5 centimetrov. Zmanjkuje nam hrane in cigaret.« Ljudi rešuje tudi hrvaška vojska.

Deli s prijatelji