SPODLETELO JE

VIDEO: Falcon v zraku eksplodiral

Objavljeno 28. junij 2015 20.04 | Posodobljeno 28. junij 2015 20.06 | Piše: STA, Mo. S.

Eksplodirala je nosilna raketa, ki naj bi na mednarodno vesoljsko postajo ponesla kapsulo.

MIAMI – Ameriškemu vesoljskemu transportnemu podjetju SpaceX je danes le nekaj minut po vzletu z ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral eksplodirala nosilna raketa falcon 9. Ta naj bi v vesolje ponesla kapsulo Zmaj (Dragon).

Kar je bilo sprva mišljeno kot rutinska pošiljka tovora na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), se je očitno izjalovilo. »Vozilo je razpadlo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal komentator ameriške vesoljske agencije Nasa George Diller. »Kaže, da je izstrelitev spodletela. Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo,« je dodal.

Brez posadke, a z veliko tovora

Raketa ni imela posadke. Na ISS naj bi dostavila 1800 kilogramov tovora, med drugim tudi priključek za lažje parkiranje vesoljskih plovil na postaji. Na vesoljski postaji bi morala pristati v torek. Eksplozija je odjeknila nekaj po 16. uri po srednjeevropskem času. Odštevanje je potekalo po ustaljenem redu, vreme je bilo jasno. Ostanki plovila so padli v Atlantski ocean.

Nesreča je prva takšne vrste za podjetje SpaceX, ki ga vodi spletni podjetnik Elon Musk s sedežem v Kaliforniji. V preteklosti so izvedli že več uspešnih izstrelitev, medtem ko je konkurenčno podjetje Orbital Sciences oktobra lani izgubilo eno od svojih raket, aprila pa je razneslo eno od ruskih tovornih plovil.

Deli s prijatelji