EVROVIZIJA

VIDEO: Evropo najbolj navdušila danska predstavnica Emmelie

Objavljeno 19. maj 2013 02.33 | Posodobljeno 19. maj 2013 02.33 | Piše: STA, S. J.

Evrovozijo bo naslednje leto gostila Danska.

MALMÖ – V švedskem Malmöju je med 26 finalnimi evrovizijskimi pesmimi občinstvo in nacionalne žirije najbolj prepričala danska predstavnica Emmelie de Forest s pesmijo Only Teardrops. Bosonoga 20-letnica v beli obleki, ki je še do nedavnega delala v pekarni, ves čas pa se je posvečala tudi glasbi, v zmagovalni pesmi poje o razhajanju.

Slovenija največ točk naklonila Danski

Pri odločitvi o letošnji zmagovalni pesmi je sodelovalo vseh 39 držav, ki so bile letos od začetka del Eurosonga, torej 39 javljanj v živo z odločitvami žirij, ti glasovi pa so se sešteli s točkami telefonskega glasovanja gledalcev. Slovenija je največ točk prisodila Danski, ki je vodila ves čas glasovanja in je še pred finalom veljala za eno od favoritk.

Šov je energično uvedla Amandine Bourgeois s pesmijo L'enfer et moi in tako predstavila Francijo, ki na tem tekmovanju sodi med velikih pet. Še Nemčija, Španija, Velika Britanija in Italija so vedno v finalu, preprosto zato, ker za Evrovizijo prispevajo največ denarja.

Zmagovalec Sanrema nastopil na Evroviziji

Italijo, ki je zadnja tri leta po 14 letih odsotnosti spet del evrovizijskega šova, je zastopal Marco Mengoni s pesmijo L'Essenziale, s katero je zmagal na Sanremu. Mengoni je ne le s pesmijo, temveč tudi z videzom povsem očaral tako moški kot ženski del evrovizijskega občinstva.

Med letošnji mednarodno prepoznavni pevki sta sodili Britanka Bonnie Tyler s pesmijo Believe in Me in Anouk, ki je za Nizozemsko zapela balado Birds. Obe sta po nastopu poželi veliko navdušenje občinstva v dvorani, četudi je komentator prenosa za TV Slovenija Andrej Hofer Tylerjevo komentiral »operacija glasilk in botoks sta naredila svoje«. Tylerjeva se je na koncu znašla bolj na dnu lestvice, a kot so poročali tviteraši, se ni pretirano vznemirjala in je raje veselo nazdravljala.

Med vizualne posebnosti letošnje Evrovizije so je uvrstile Aliona Moon iz Moldavije z visokim in s plameni opremljenim krilom, na ogenj in prizemljeno disko kroglo je stavila tudi predstavnica Belorusije Aljona Lanska, s katero so se tolažili nekateri slovenski ljubitelji Evrovizije. Potem ko je Hannah svoj nastop za Slovenijo končala v torek, je ostal edini Slovenec v Malmöju plesalec Žiga Sotlar, ki je popestril beloruski nastop. Še nekaj slovenskega je bilo v finalu, sedeže v dvorani je izdelalo podjetje iz Kamnika.

Finka poljubila kolegico

S presežkom energije je bila med vodilnimi Finka Krista Siegfrids, ki je na koncu pesmi Marry Me poljubila kolegico. Poljub je v nekaterih bolj ortodoksnih državah sprožil številne kritike in polemike, a to je Evrovizija – njen skorajda konstitutivni del je tudi zgražanje. Veliko pozornost je, tako kot v četrtkovem polfinalu, ponovno pritegnil tudi romunski Cezar, ki je pop opero It's My Life zapel v zelo visokih tonih in v spremstvu vsaj na prvi pogled golega plesnega tria.

Najmlajši letošnji predstavnik je bil 18-letni Roberto Bellarosa, ki so ga nekateri poimenovali za belgijskega Justina Bieberja, medtem ko je bil najstarejši predstavnik član švicarske zasedbe Takasa, 95-letni Emil Ramsauer, a tudi njegova častitljiva starost ni bila dovolj, da bi se država prebila v finale.

Abbe jim ni uspelo združiti

Finale se je začel s himno letošnjega Eurosonga We Write the Story, ki sta jo napisala nekdanja člana zasedbe Abba Benny Andersson in Björn Ulvaeus. Švedski organizatorji naj bi se sicer zelo trudili, da bi na odru ponovno združili člane legendarne Abbe, ki se je prav z evrovizijskim Waterloojem izstrelila med svetovne zvezde, a brez uspeha. Ob himni so se v slogu olimpijskih iger poleg zastav svojih držav po pisti sprehodili, takrat še polni upanja v zmago, vsi finalisti.

Čas med zadnjo tekmovalno pesmijo in glasovanjem je v skladu s pričakovanji zapolnila lanska zmagovalka Loreen.

Cena vstopnice 150 evrov

Prireditev, ki jo je povezovala švedska komičarka in televizijska voditeljica Petra Mede, je prek TV ekranov spremljalo več kot 100 milijonov gledalcev. Vstopnice za finalno prireditev v dvorani, ki je sprejela 12.000 gledalcev, so bile kmalu razprodane. Cena vstopnice je bila 150 evrov, za oba polfinala pa 50 evrov. Kako bo z vstopnicami na Danskem, bo treba še malo počakati, toda priprave za Eurosong 2014 se bodo začele takoj, ko si vsi opomorejo od praznovanja.

Deli s prijatelji